Той обясни как влияе вирусът на нервната ни система

"Първият и най-важен симптом, свързан с коронавируса и нервната система, е загубата на мирис. Вирусът прониква в носната лигавица и оттам по нерва, който е свързан с мириса, отива в централната нервната система. Много е интересно, че в началото на пандемията само 6% се смяташе, че имат нарушения. Сега процентът е над 80. Причината за това е, че сега се обърна внимание на този симптом", обясни началникът на клиниката по нервни заболявания в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" проф. Пенко Шотеков в ефира на "Неделята на NOVA".

Kак да различим COVID-19 от настинка и грип

Според него 80% от заболелите прекарват вируса много леко – само със загуба на вкус, на мирис, има и случаи, в които няма такива нарушения. Това зависи от степента на заболяването. Загубата на обоняние и вкус отшумява след около 10 дни.

Според различни проучвания между 50 и 80% от болните имат неврологични прояви при COVID-19, които включват главоболие, замаяност, намалена бдителност, затруднена концентрация, нарушения на миризмата и вкуса, спазми, инсулти, мускулна слабост и мускулни болки. 

Посочиха кой е най-ранният симптом на коронавируса

 „Трябва да се прави разлика между видовете главоболие. 65% от жените имат тензионно главоболие, което е различно от това, което имат повечето хора. При COVID-19 главоболието е остро, много по-силно, не се повлиява от лекарства. Причина за това се смята, че са цитокините. Те дразнят мозъчните обвивки, в резултат на което се получава тежкото главоболие”, обясни д-р Шотеков.

Смята се, че при между 35% до 75% от по-тежките случаи е засегната централната нервна система. Като при всяка една инфекция, и при COVID-19 има наличие на силно изпотяване и много силна отпадналост.

Целия разговор с д-р Пенко Шотеков гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.