Тази Коледа много от българите тръгваха на лов за подаръци в мрежата

Време е и за равносметка след изминалите празници! Интернет магазините отчетоха огромен скок в онлайн продажбите. Тази Коледа заради пандемията много от българите тръгваха на лов за подаръци в мрежата.

В ежедневието си Илиана пазарува както онлайн, така и на място в магазините. Заради пандемията обаче телефонът й се превръща в пръв помощник при избора на подаръци.

 „В момента предимно пазарувам в детски сайтове”, обяснява Илияна Георгиева.

Освен за малката й племенница, Илиана е подготвила подаръци за още 9 души, макар и с по-скромен бюджет.

„Заложих на малко по-икономични подаръци, предвид обстановката и предвид несигурните няколко месеца, които ни чакат”, обяснява Илияна.

СЛЕД "ЧЕРНИЯ" ПЕТЪК: Забавени пратки и стоки с дефекти (ВИДЕО)

Повече от половината българи обаче са решили да купят подаръци на до четирима души. Най-много хора са отделили между 100 и 250 лева за изненади за близките си.

„Това, което забелязваме като повишено търсене през коледния период, са типичните подаръци в категория стоки, като мода, обувки, дрехи”, обясни Нора Кальонска, маркетинг мениджър.

Стоенето вкъщи също се отразява на избора при пазаруване. Експерти отчитат ръст в продажбите на лаптопи и таблети.

Онлайн търговията крие и рискове, особено за онези, които пазаруваха за първи път в мрежата заради пандемията.

„Онлайн цените са много гъвкави, много често могат да се правят такива подвеждащи кампании”, обяснява Богомил Николов, председател на „Активни потребители”.

Все пак, ако попаднем на дефектен или нежелан подарък, единственият вариант да го върнем е, ако разполагаме с касовата бележка, припомнят експерти.

Репортер: Запрян Запрянов

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща