Те ще превозят хуманитарна помощ

България изпрати хуманитарната помощ за пострадалите от земетресението в Хърватия. Два военни самолета „Спартан” излетяха рано тази сутрин към Загреб. В рамките на деня ще бъде извършен още един курс.

Пращаме със самолетите „Спартан” помощ на Хърватия

Рано сутринта, на първи януари, двата военни самолета вече бяха готови и натоварени за хуманитарната мисия. Въпреки че новата година за пилотите започна на работното място, те посрещнаха задачата с радост.

„Много е важно един човек да харесва работата, която върши, а аз обичам моята. Когато имаме възможност да помогнем с нещо на хората, го правим при всякакви положения. Независимо дали е първи януари, 31 декември, денем или нощем, сподели подполковник Пламен Дончев.

Телевизионни камери запечатаха мощния трус в Хърватия (ВИДЕО)

Самолетите са товарени до късно снощи. С трите полета България осигурява 100 радиатора и 500 подоходни легла за пострадалите от силното земетресение, настанени в палатки. Да поздравят екипажите преди излитането на авиобаза „Враждебна“ дойдоха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев.

„Започваме годината с отговорна задача. Искам да честитя новата година на екипажите, да им пожелая успех и все така да изпълняват задачите“, каза адмирал Ефтимов.

„Още в началото на пандемията военно-транспортната авиация беше първата, която реагира – за много кратко време бяха превозени курсантите, които бяха на обучение по „Еразъм“ в различни страни“, припомни началникът на отбраната.

В Хърватия вторичните трусове не спират

„Нека да има изправни самолети, обучени пилоти и технически състав и да докажем, че обществото винаги може да разчита на Българската армия“, добави адмирал Ефтимов.

Той обясни, че днес ще бъдат изпълнени общо три полета за превоз на хуманитарна помощ до Хърватия. След завръщането на двата самолета, единият ще бъде натоварен отново, за да извърши и транспортира и на последната пратка.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.