Конфликт в семейството, имотна измама, различни са причините човек да остане на улицата

Подробности от кризисния център - каква е ситуацията там, има ли достатъчно места и какви грижи получават настанените? В предаването „Социална мрежа“ по NOVA NEWS говори Минка Йовчева, директор на дирекция „Социални дейности” при Столична община;

Йовчева информира, че 90 души са в кризисния център сега. Над 100 места са, но може да се осигури допълнително леглова база.

"Никога не сме оставяли човек на улицата, когато желае да потърси нашата помощ и подкрепа. Немалка част не желаят да използват услугите на кризисния център, а са възприели улицата за свой дом", обясни тя.

По нейните думи конфликт в семейството, измама, различни са причините човек да остане на улицата. 

А още при постъпването се прави антигенен тест от парамедик, но повечето не са здравно осигурени.

Ватиканът започна ваксинация срещу COVID-19 на бездомници (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Разработихме алгоритъм, така че да се знае какви противоепидемични мерки да се вземат за всички наши обитатели. Пръска се най-малко 4 пъти през деня с препарати, носят се защитни облекла", сподели Йовчева. 

Тя поясни, че престоят в кризисния център няма ограничение, някои са тук повече от месец. Има и център за временно настаняване, там престоят е и повече от 3 месеца. Капацитетът е повече от 500 души, там пребивават и семейства с деца. В кризисния център не може да има деца.

По програмата "Топъл обяд" се подпомагат стотици хора, а ще бъде стартирана и "Патронажна грижа" (подкрепа за купуване на хранителни продукти и дезинфектанти).

Социалният работник в кризисния център Драгослава Лунджова обясни какво се случва на място, какво каза, вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.