През 2020 г. от съда са били издадени 3057 ограничителни заповеди, обявиха от МВР

Тревожни данни за жертвите на домашно насилие. Според неправителствени организации само за последната година у нас са убити 15 жени. 9 от тях в месеците на пълен локдаун. Зачестяват сигналите за домашно насилие и над мъже, деца и възрастни хора.

Проектът на Закона за домашното насилие да се разгледа от Народното събрание през този мандат. За това настоя омбудсманът Диана Ковачева по време на онлайн конференция.

Правосъдното министерство предлага нови мерки срещу домашно насилие

Към момента по официалните данни на МВР през 2020 година  българските съдилища са издали 3057 ограничителни заповеди. 349 от тях са за насилие спрямо мъже, 898 спрямо деца и най-много - 2500 спрямо жени. Тревожната статистика доведе до спешни предложения за промяна в Закона за домашното насилие, които вече са пуснати за обществено обсъждане.

Промените в Закона за защита от домашното насилие се чакат от дълго време. Журналистът Мария Касимова е една от първите жени у нас, престрашили се да говорят публично за проблема, през личния си опит. Сега подкрепя новите идеи.

„Много е важно да бъде премахнато понятието системен тормоз. Какво означава това от третия път? Това не е детска приказка – 1,2,3, насилие започни. То или е насилие, или няма такова”, каза тя.

СЛЕД ДОМАШНО НАСИЛИЕ: Агресивен мъж уби трима полицаи, дошли да помогнат на жена му

С предложените промени  се разширява кръгът на лицата, които имат право на защита, премахва се условието за системен тормоз и се създава официален регистър за пострадалите от домашно насилие. Освен това ограничителната заповед вече ще включва и обажданията по телефона, писане на съобщения и имейли.

„Тъй като в момента дори съдът да забрани на извършителя да доближава пострадалото лице, няма пречка той да продължи да комуникира с него”, казва Елена Кръстева - адвокат координатор на Алианса за защита от насилие основано на пола.

А след установяване на случай на домашно насилие и жертвата и извършителят ще бъдат включени в програми за психологическа помощ. „Работата с насилника е изключително важна, защото ако той не осъзнае агресивните си импулси, рецидивът задължително се случва отново”, коментира психологът Силвия Димитрова.

Предложенията трябва да бъдат приети спешно, още в този парламент, смятат експертите.

„У нас от 30 процента до почти два пъти са се увеличили обажданията на телефонните линии за помощ на пострадалите от насилие през трите месеца на извънредното положение в страната”, посочва омбудсманът Дияна Ковачева.

„Искам да напомня, че през 2020 домашното насилие се е увеличило с около 4 хиляди броя”, посочи министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

В сравнение с другите европейски страни България се очертава като една от водещите в негативната класация. „Честотата и тежестта на насилието над жени в България остават по-високи от средните за всички страни в ЕС”, каза Михаил Околийски – представител на Световната здравна организация в България.

Общественото обсъждане на законопроекта приключва утре.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.