Те ще работят при спазването на строги правила

От днес разхлабиха мерките в страната. Големите търговски центрове отвориха врати след повече от два месеца прекъсване. Имат право обаче да работят при спазването на строги правила. Работното време е намалено – от 10.00 до 21.00 ч. На всеки час трябва да се прави щателна дезинфекция. Магазините ще работят с намален капацитет, а малолетни и непълнолетни ще се допускат само с придружител.

Моловете и фитнесите отварят: Какви мерки ще се спазват?

Заедно с моловете, отвориха фитнесите и залите за тренировки. Условието при тях е да работят с до 50% от капацитета си. Въведени са и строги противоепидемични мерки. Още с влизането всеки клиент трябва дa дезинфекцира ръцете си и да постави калцуни на обувките си. Лична хавлиена кърпа трябва да бъде поставена върху всеки уред, който се използва.

Проверка на NOVA показа, че има засилен интерес и към фитнес залите, и към търговските центрове още от рано сутринта. Минути след отварянето им вече имаше десетки желаещи да напазаруват или да спортуват. Така по думите им ще могат да се върнат поне малко към нормалния начин на живот.

А инспектори от столичната здравна инспекция цял ден проверяваха спазват ли се всички противоепидемични мерки на здравните власти. Следеше се както да няма струпвания на хора, така и всички да са с маски, а не с шлемове или с шалове, които от днес не са позволени като предпазно средство на закрито. 

Вечерта стана ясно, че инспекторите са проверили 75 обекта – спортни зали, фитнес зали, молове, детски и учебни заведения, обекти за търговия и производство на храни (ресторанти, кафенета и др.) и др. От тях 4 са в големи търговски центрове –, 7 – спортни зали и фитнеси, 13 – детски и учебни заведения и 17 – обекти за търговия и производство на храни (ресторанти, кафенета и др.). Установени са 3 нарушения. Те са свързани с неправилното поставяне на маските от персонала в обекти за търговия и производство на хранителни продукти, съобщават от столичното РЗИ. Глобите са от 300 до 1000 лева. 

 

 

Как протече първият работен ден на моловете и фитнесите вижте във видеата.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.