Десетки хиляди чехи пътуват редовно до Германия по работа

Много чехи се възползваха вчера от последната възможност да прекосят границата с Германия, преди да бъде затворена като мярка за спиране на разпространението на силно заразните варианти на коронавируса, информира БТА.

В четвъртък германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер обяви, че Германия ще затвори от днес границите си с Чехия и с австрийската област Тирол.

Германия затваря границите си с Чехия и Австрия

"Трябва да премина границата преди полунощ", заяви Людовик Буцек, шофьор на тежкотоварен камион. Той разговаря с АФП на бензиностанция при контролния пункт Розвадов.

"За щастие диспечерът на фирмата ми ме предупреди за затварянето. Не бях в течение за нищо", каза Буцек, който пътува за Великобритания.

Милан Вакулка, друг водач на камион, който чака, за да пресече границата и да влезе в Бавария през покрития със сняг контролен пункт, се пита с тревога как и кога той и колегата му ще могат да се върнат.

От днес границата ще могат да пресичат само лица, които живеят в пограничните райони на Чехия и работят в Германия в жизненоважни сектори като здравеопазването. Германски граждани, които искат да се завърнат в страната си, също ще могат да пресичат границата.

Затвориха напълно австрийската провинция Тирол

"Чехите, живеещи в пограничните райони и работещи в Германия, трябва да разполагат с документ, удостоверяващ "необходимия" характер на професията си и с отрицателен тест всеки ден", заяви вчера в "Туитър" чешкото Министерство на външните работи.

Останалите пътуващи ще трябва да се подложат на двуседмична карантина.
Десетки хиляди чехи пътуват редовно до Германия по работа, много от които са заети в здравния сектор.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.