Те ще бъдат свързани със столичния КАТ, за да могат да се налагат санкции

Нови над 200 камери влизат в борбата с войната на пътя в София. Става въпрос за уредите, които в момента следят само за трафика от светофарите. Те обаче вече ще бъдат свързани със столичния КАТ, за да могат да се налагат санкции.

МВР: Изпращайте записи на пътни нарушения

В момента системата минава през финален тестови период и се очаква да започне работа съвсем скоро. След това в Центъра за управление на трафика, ще започнат автоматично да изпращат клипове с нарушения на правилата за движение към столичната полиция.

Проверка на NOVA установи над 10 нарушения за минути на ключовото кръстовище до Софийския университет. Повечето шофьори продължават направо от лентата за десен завой.

Все повече села с видеонаблюдение, за да разкриват по-лесно престъпления

Същото нарушение виждаме и на друг булевард в центъра – „Мария Луиза”. Тук минават и на червено. И ако днес никой от тези нарушители няма да бъде санкциониран, до седмици това ще бъде възможно чрез камерите на светофарите.

Първо ще започнат да се засичат нарушителите по трамвайните релси и отсечките, забранени за леки автомобили. Системата на Столична община е готова да бъде свързана с тази на полицията.

„Идеята е всичко да става автоматично. Камерите снимат, изпращат информацията към системата на МВР и тя също толкова автоматично издава съответните нарушения, без да има никаква човешка намеса”, коментира Димитър Петров, директор на Центъра за управление на трафика, СО.

Рискът от катастрофи при мокър път е три пъти по-висок

В същото време се обсъждат промени за намаляване на инцидентите и в останалите населени места в страната.

„Основно ще се наблегне на одитите по пътна безопасност. Общините и стопаните на пътя ще могат да си набележат мерки за обезопасяване на своите участъци”, каза Росен Рапчев, представител на Държавна агенция за безопасност на движението на пътя.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.