В Хасковско се надяват така престъпленията да намалеят

Все по-често видеонаблюдението в населените места служи за разкриване на престъпления, отчитат местните власти, които редовно предоставят записи на полицията. Затова и броят на градовете и селата с камери се увеличава. В Хасково например, след като градът вече е обхванат почти напълно от видеонаблюдение, започват да оборудват с камери и селата.

Общинска камера засне младежи, които чупят чешма в Русе

В центъра за видеонаблюдение в община Хасково в момента в реално време пристига сигнал от около 200 камери, разположени из целия град. Отделно от това винаги има достъп и до други, които не могат да се гледат в реално време. Скоро ще бъдат добавени още десетки камери, които ще бъдат разположени във всички села в община Хасково, като по този начин ще могат да се разкриват още престъпления.

Село Александрово е разположено на главния път Хасково - Симеоновград. От тук на ден минават хиляди коли и в момента не е ясно дали някой от пътуващите не влиза в селото с недобри намерения. Скоро маршрутът на всеки един автомобил ще може да бъде проследен.

МВР: Изпращайте записи на пътни нарушения

 „В края и в началото на селото ще бъдат поставени камери за видеонаблюдение. Вцентъра на селото също ще има, в парковите зони ще има камери, така че ще бъдат обхванати доста места”, обясни кметът на селото Надежда Добрева.

Така тук се надяват да намалеят престъпленията, а извършителите да бъдат откривани по-лесно. Доказано е, че камерите помагат много при работата на униформените.

 Освен тежки престъпления обаче видеозаписите служат и за установяване например на хулигански прояви, които иначе остават ненаказани. Новите камери по селата ще работят в безжична мрежа, към която в бъдеще ще бъдат добавяни още точки. Инвестицията ще струва около 30 000 лева. А хората в селата одобряват видеонаблюдението. Очаква се новите камери да заработят до лятото. 

Репортер: Димитър Иванов

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е