Това обяви на брифинг председателят на Комисията по култура и медии в НС Вежди Рашидов

Председателят на Комисията по култура и медии в НС Вежди Рашидов и колегите му дадоха брифинг за приетите промени в Закона за филмовата индустрия.

"За първи път имаше консолидация в името на българските дух и култура. Направихме добър законопроект за киното. Целта е да осъвременим, обслужим и подпомогнем индустрията", обясни Рашидов.

 

 

По думите му навсякъде се свиват бюджетите за култура, а НС е приело безпрецедентите 41 млн. за българско кино и над 40 законопроекта са преминали през Комисията за култура.

Има списъци за подкрепа на над 1000 културни дейци.

Законови промени предвиждат повече пари за българското кино

Според него предишните законопроекти може да са обслужвали нечии интереси, но този не го прави и хората, които искат да правят кино, ще имат шанса да се изявят.

Мария Цветкова от ВМРО заяви, че целта е държавното финансиране да бъде приоритетно за производството на български филми чрез схема за държавно финансиране на сериали и финансови стимули, като се връщат и част от направените разходи на територията на България.

По-голямата част от филмовата индустрия прие новината за промяната с отворени обятия, тъй като се готви отдавна. Със закона се увеличава финансирането на националното филмопроизводство. Като за първи път сериалите също ще бъдат субсидирани, но по отделна схема, която влиза в сила от 2022 г.

"Този закон дава възможности. Големи възможности. От тук насетне е въпроса как ще се управляват тези средства, така че да могат да вдигнат и нивото на престижа на българското кино – документално, анимационо", това каза продуцентът Евтим Милошев.

Друга част обаче са категорично против.

"Това, което получихме вчера от депутатите на ГЕРБ и пленарната зала е нещо, което няма да проработи в нито една от схемите. Както тази за сериалите, чието място не е тука, така и схмета за възстановяване на разходи. 17 февруари спокойно може да се нарече ден на смъртта на българското кино", убедена бе Галина Тонева, председател на Асоциацията на филмовите продуценти.

Председателя на културната комисия в парламента Вежди Рашидов обаче е категоричен, че промяна цели само да помогне на общността. По думите му показателен е фактът, че всички партии се обединиха в негова защита.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.