Вицепремиерът е на работно посещение в Полша

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова откри българско туристическо представителство във Варшава, Полша. С откриването на българското туристическо представителство двете страни ще имат възможността да активизират своето взаимно и ползотворно сътрудничество и след 30 години България отново ще се завърне на туристическия пазар в Полша, заяви министър Николова по време на откриването. Офисът беше открит съвместно с Анджей Гут-Мостови, държавен секретар с ресор туризъм в Министерство на развитието на Полша. Гост на събитието беше и Рафал Шлахта, председател на Полската туристическа организация.

„Приветствам откриването на националното представителство на България и изразявам благодарност на всички лица, които са работили за това”, заяви г-н Гут-Мостови. Той посочи още, че това ще допринесе за увеличаване на туристообмена между двете страни, и допълни, че България е един изключително атрактивен пазар за полските туристи.

Николова: Работим усилено за по-добър летен туристически сезон

По-рано през деня Николова разговаря във Варшава с Анджей Гут-Мостови. Двамата обсъдиха развитието на туристическия сектор в условията на пандемия и възможностите за сътрудничество между държавите в областта на туризма. В дискусията участва и Рафал Шлахта.

„В условията на продължаващата пандемия от COVID-19 считам, че е от ключово значение да продължим нашето ползотворно сътрудничество”, заяви министър Николова по време на срещата. Тя допълни, че от 29 януари до 30 април с цел туризъм и представен отрицателен резултат от PCR тест до 72 часа преди влизането на територията на Република България могат да влизат през всички гранични пунктове пристигащите от 58 държави, включително Полша.

Вицепремиерът обърна внимание, че на фона на световната карта от увеличаващи се случаи на заразени с коронавируса и въпреки нарастващия брой случаи в страната България остава сред страните с най-малко заразени на Балканите, което я прави сигурна туристическа дестинация, принос за което в голяма степен имат навременните и строги противоепидемични мерки, взети от правителството на България.

„Държа да подчертая, че Министерството на туризма, Министерството на здравеопазването и всички регионални здравни инспектори в страната упражняват изключително строг контрол за спазване на противоепидемичните мерки във всички места за настанява и места за хранене и развлечения”, обясни още тя.

Българският министър отправи няколко предложения за съвместни инициативи, една от които е възобновяване дейността на Съвместната работна група. Вицепремиерът предложи още да се работи съвместно и активно за по-доброто позициониране на сектора на ниво ЕС.

Николова: България има потенциал за развитие като дестинация за голф туризъм

„България е много популярна сред полските туристи, а предложенията за пътувания в сърцето на Балканите е част от програмите на нашите туроператори”, заяви Анджей Гут-Мостови. Той уточни, че страната ни ги привлича с морските плажове, културно-историческите обекти, кухнята и традициите. Той коментира, че директните полети на полската авиокомпания допринася за интереса към посещенията на България.

„Ще направим всичко възможно да повишим търсенето на пътуванията към Вашата страна и ще направим всичко, което е възможно, за подобряване на нашите отношения и утвърждаването на България като водеща туристическа дестинация за сънародниците ни”, посочи още държавният секретар. Той отправи покана и към българските туристи да открият Полша като място за посещения и почивка.

Председател на БСБСПА: Здравният туризъм трябва да е приоритетен (ВИДЕО)

„Аз лично харесвам много Балканите и бях последните две години в България със семейството си”, заяви Рафал Шлахта. И коментира, че туризмът е в състояние да изгражда мостове, около които се създава допълнителна инфраструктура. По думите му Полската туристическа организация в момента са развива и реформира и целта е тя да стане една съвременна маркетингова агенция.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.