7-те щанда ще струват около 300 000 лв.

Връщат книгите на площад „Славейков”. Проектът, одобрен от бюджетната комисия в Столичния общински съвет предвижда изграждането на 7 щанда за общо 300 хиляди лева, без ДДС.

Години след премахването на щандовете с книги от емблематичния площад, вече има проект за връщането им. Идеята е книгите на площад „Славейков” да се завърнат в триметрови, сгъваеми библиотеки с витрини, които през нощта дори ще светят.

Мистичният китайски фенер на уникална изложба в София (ВИДЕО)

Щандовете-библиотеки ще са общо 7 на брой. А цената за един излиза около 40 хиляди лева по предварителни изчисления. Според архитекта на съоръженията това се дължи на високото качество, което се очаква. А целта е да издържат поне 30 години.

„Ние заложихме на много високотехнологични материали. Изделието е изработено от стомана, която е галванизирана. Другите елементи на конструкцията също са неръждаеми”, казва Димитър Паскалев.

Витрините ще са високи 3 метра. На горните рафтове ще са книгите. Вечер конструкцията се сгъва и всичко остава вътре. Стъклото е със специални UV филтри и е удароустойчиво. Освен това е предвидено през съоръжението да минава отопление, което да поддържа постоянна температура за комфорта на търговците.

Цената на проекта обаче предизвика сериозен спор сред общинските съветници.

„В година на криза, когато трябва разходите да бъдат оптимизирани ние се хвърляме да правим дизайнерски, скъпарски щандове и павилиони”, казва Борис Бонев от „Спаси София”.

„ПРЕДИ ДА УМРА…”: Какво искат хората в живота?

“Бе ни представен един проект за магазинче с две полички на стойност 39 хиляди лева. Би било чудесно, но нека погледнем реално фактите. Магазинчето е с квадратура около 3 квадрата”, обясни Михаил Ставрев от БСП.

Според вносителите от ГЕРБ обаче цената е заради високото качество, а сметката ще платят Пазари Запад. Там самите библиотеки дават възможност за разположение на над 200 тома книги.

След окончателното обобрение, на място ще бъде изграден реален прототип на проекта, за да се виси обществената реакция.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.