Началният прием или процесът на обучение е определящ?

Само с оценка от матурата за прием в 41 университети. Това е щастливото стечение на обстоятелствата, благодарение на което много зрелостници тази година няма да се подготвят за кандидат-студентски изпити, за да влязат в желаната специалност. До какво ще доведе това в качеството на висшето образование у нас и ще се завишат ли изискванията във факултетите? 

"При нас има тест за общообразователна подготовка и балът се образува от оценката от него и оценката от матурата", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS гл. ас. д-р Владимир Димитров, преподавател по История на изкуството, департамент „Изкуствознание и история на културата“, заместник-ректор по учебната дейност на НБУ.

"Студентите в НБУ винаги минават общо образование в първи курс, а понякога и в част от втори", добави той.

Кои университети ще приемат студенти с оценките от матурите

Преподавателят информира, че в НБУ има широк вход и в периода на обучение студентът да може да надгради, а на изхода завършват най-добрите.

Според него за теста няма нужда от специализирана подготовка, както и за матурата. А тестът е възможност за кандидата да открие в какво е по-добър.

Д-р Димитров смята, че се променят интересите на студентите, като най-много се търсят специалности, свързани с дизайн, уеб дизайн, информационни технологии, повишива се и интересът и към хуманитерните програми.

Относно дистанционното обучение той заяви, че от доста години в НБУ се провежда електронно обучение и преходът към онлайн обучението по време на пандемията е бил лесен.

"Като цяло се справихме добре със ситуацията. Няма значителна разлика и в качеството на преподаване и обучение", заключи той.

Проф. Даниела Иванова, главен секретар по учебната дейност в УНСС, пък подчерта, че учебното заведение няма да приема само по матури, като ще има и изпити, а на тях се явява всеки, който има желание. Кандидатите могат да участват в класирането или с оценката от матурата, или от оценката от изпита.

Тя добави, че в УНСС конкуренцията се поддържа на високо ниво. Стремежът е критериите за качеството на обучението да са високи. А като профилирано учебно заведение най-много има интерес към икономически науки, а на магистърско ниво се предлагат повече от 110 специалности и там се отговаря не пазарните търсения. 

"При нас работим много по дигитализация на обучението, натрупала се е  компетенция в преподавателския състав за онлайн обучение, така че не бяхме много затруднени да провеждаме по този начин обучението по време на пандемията", категорична бе проф. Иванова.

Тя добави още, че УНСС вероятно е единственото учебно заведение в България, което предлага електронна студентска книжка.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.