В неделя сутрин се очаква у нас да пристигне нова пратка с 52 800 дози от препарата на AstraZeneca

И последният „зелен коридор“ свърши ваксините. Центровете са затворени в очакване на реакция от страна на фармацевтичните компании. Междувременно здравните власти обявиха, че камионът с ваксини на AstraZeneca пътува към България и ще пристигне в неделя сутринта в София. От склада на „Бул Био” дозите ще бъдат разпределени към останалите точки в страната.  

На този фон имунизацията в трета и четвърта фаза продължава. Заделените ваксини са за хората от целевите групи. Обмисля се вече преболедувалите да получават само една доза, за да надградят имунитета си.  

800 излекувани от COVID-19 за денонощие у нас

Един от малкото градове, в които днес имаше "зелен коридор" е Хасково. Сред последните, които дойдоха да се ваксинират е Красимир Гогов.

„Затварянето на коридорите е голямо неудобство за всички. Най-вече, защото личните лекари трябва да поемат нещата в техни ръце”, коментира мъжът.

След изчерпването на 30-те налични дози от оксфордската ваксина, "зеленият коридор" спря работа.

На повечето места в страната се правиха имунизации само на хората, от  приоритетните групи. В Пловдив започна масовата имунизация на членовете на секционните избирателни комисии.

„По време на изборите ще минат много хора през секциите и сме длъжни да запазим както нашето здраве, така и здравето на околните”, каза Нина Ламбова, член на СИК - с. Малък чардак.

Здравната комисия ще разгледа предложението на БСП за руската ваксина

Членовете на комисиите се ваксинират с препарата на Pfizer. За тях са заделени повече от 3000 дози. 

С новата доставка от AstraZeneca се очаква "зелените коридори" да бъдат пуснати отново, а с това да продължи и масовата имунизация.

„Още през нощта ще ги закарат на необходимите места. Направили сме организация”, каза министър-председателят Бойко Борисов.

КРИЗАТА С ВАКСИНИТЕ: Не е ясно кога ще пуснат „зелените коридори” (ОБЗОР)

Премиерът заяви още, че отварянето на заведенията не означава, че пандемията е отминала и препоръча спазването на мерките да продължи.

„Март е критичен. Аз винаги съм казвал, че разчитам на чувството за самосъхранение и интелигентността на българина”, поясни Борисов.

Междувременно стана ясно, че в четвъртък Здравната комисия в парламента ще разгледа искането на БСП за закупуване на руската ваксина.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.