Здравната система отново „свети” в червено

Кризата с липсата на ваксини се задълбочава. Здравните власти са притеснени от поредното намаляване на поръчаните дози от препарата на AstraZeneca. На този етап никой не може да даде отговор на въпроса кога отново ще заработят „зелените коридори” за имунизация на всички желаещи.

На този фон здравната система отново „свети” в червено. Леглата за лечение на COVID-19 в повечето големи болници вече са заети. Най-сериозен е напливът на пациенти в Шумен, Кюстендил и София. 

Междувременно, Европейската агенция по лекарствата одобри ново лечение на COVID-19. Става въпрос за коктейла от антитела, с който се лекуваше Доналд Тръмп. Тази терапия се препоръчва за по-леките случаи на заразата. 

В болница „Пирогов”, където напливът през последните дни беше особено голям, ваксини се поставят само на приоритетните групи.

„Ако имаме положителна санкция на министъра в събота следобед, от неделя ще отворим „зелените коридори” за ваксинация с векторна ваксина”, каза директорът на спешната болница проф. Асен Балтов.

Разхлабват още мерки със заповед на здравния министър (ДОКУМЕНТ)

Пускането на „зелените коридори” обаче ще зависи от следващата доставка на AstraZeneca. 

„Нека видим какво количество ще дойде. РЗИ-тата, личните лекари, пунктовете и линейките чакат. Ние не можем да поемем ангажимент, тъй като резултатът не зависи от нас. Както се казва на български - правим си сметките без кръчмар”, отбеляза здравният министър проф. Костадин Ангелов.  

Въпреки ръста на новозаразените, той е оптимист за хода на пандемията у нас.

„Темпът на ваксинациите върви такъв, какъвто беше последните дни. Аз считам, че след месец-месец и половина ще имаме пълен контрол над пандемията в страната”, посочи проф. Ангелов.

Проф. Балтов: До края на юни може да стигнем до 2 милиона ваксинирани

Прогнозите са, че още в средата на годината ще бъде постигнат колективен имунитет.

„Вдигнахме бройката на ваксинираните - над 20 000, което говори, че ако продължаваме с този темп, смятам, че до края на юни можем да стигнем два милиона ваксинирани с двете дози”, счита проф. Балтов.  

Държавата има готовност да осигури за населението и руската ваксина. Преди това обаче тя трябва да бъде одобрена от европейския лекарствен регулатор.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.