Тогава ще можем да живеем малко по-спокойно, коментира директорът на „Пирогов”

До края на юни, при добро стечение на обстоятелствата и нормално зареждане с ваксини, може да стигнем до 2 млн. ваксинирани с 2 дози. Това обясни пред NOVA директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

„От ваксиниране се нуждаят около 4 милиона. От тях 50% да се ваксинират това са 2 милиона. Като сложим преболедувалите и децата, ще бъде създаден колективен имунитет и ще живеем малко по-спокойно. Правим всичко възможно това да се случи”, заяви проф. Балтов.

Проф. Ангелов към AstraZeneca: Нямаме нужда от учтивост, а от ваксини

Кризата с ваксините се задълбочава, а днес повечето пунктове отново останат затворени.

По думите му в момента в страната – при лични лекари и центрове за ваксиниране, има около 10 000 дози от ваксината на AstraZeneca. Днес те ще бъдат изчерпани, защото от тях не се пази втора доза.

„Цялото количество ще бъде поставено, защото диапазонът между първа и втора доза е 70 дни”, обясни проф. Балтов. Втора доза се пазело за около 20 000 ваксинирани с Pfizer и Moderna. От тези ваксини се пазят още около 50 000 дози за районните и секционните избирателни комисии. По думите му тези количества ще бъдат освободени след 10 март, ако не бъдат използвани.

Ваксините на AstraZeneca свършиха на много места в страната. Така липсата на медикаменти затвори зелените коридори и стопира масовата ваксинация. Нови 52 хиляди дози се очакват утре. От неделя болниците имат готовност  отново да осигурят достъп на всички желаещи.
 

 

Проф. Балтов потвърди, че в събота следобед или вечерта се очакват още 52 000 дози от ваксината. Ако те пристигнат, отново ще бъдат отворени „зелените коридори”. Те пък трябва да останат доста дълго, смята още проф. Балтов. Причината е, че в страната има около 500 000 здравно неосигурени, които нямат лични лекари, за да ги ваксинират.

„Най-големият ми страх е, че част от хората, получили първа доза, ще се откажат от втората. Има и хора, които не си спазват датата. Идват на друга дата”, обясни директорът на „Пирогов”.

И допълни, че от различните ваксини у нас през март ще пристигнат 500 000 дози, а през април – 1 милион.

В момента здравните власти имат известно количество налични ваксини, с които продължава ваксинирането по отделните фази, както и поставянето на втори дози за хората, които вече имат първа.

Забавени доставки на ваксини спряха „зелените коридори” (ОБЗОР)

Пред пунктовете обаче вместо опашка от чакащи стои поредната залепена бележка, че няма да се ваксинира.Не липсват и хора такива, които са решили да проверят дали ще ги ваксинират въпреки, че знаят за проблема с доставките.

Въпреки всичко, здравните власти не изключват продължаване на ваксинационната програма, но само ако проблемът с доставките се реши. 

Проф. Балтов обясни, че леглата в болниците плавно се пълнят. Около 50% са заетите легла за средно тежки случаи на коронавирус, около 55% са заетите интензивни легла.

„В „Пирогов” в момента има около 40 за среднотежки пациенти и 12 интензивни легла”, поясни шефът на най-големия спешен център у нас.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.