Има тенденция към увеличаване на новозаразените с COVID-19 у нас

"Образно казано ние се надбягваме с вируса и ще видим кой ще финишира пръв. На фона на ситуацията в страната сме изключително неприятно изненадани от фирмата, която трябваше да достави ваксината, разработена в Оксфорд". Това заяви на редовен брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов.

СНИМКИ ОТ БРИФИНГА ВИЖТЕ ТУК

"Уважаеми представители на AstraZeneca, нека да съм пределно ясен: нямаме нужда от вашата вежливост и учтивост, а от ваксини. Нека уговорките да се спазват. На тази база ние правим всичко, което сме постигнали до този момент", добави Ангелов.

"Чакахме ясни и точни отговори от компанията, но такива не получихме", каза още здравният министър и отново подчерта, че страната ни е изявила готовност да изпрати въздушен транспорт, който да вземе ваксините.

12 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на Moderna пристигнаха у нас

„Искам да ви съобщя няколко факти за доставката от тази фирма: 117 000 дози пристигнаха на 22 февруари т.г. – с 333 000 дози по-малко от поетия ангажимент за доставка от фирмата през февруари. На 15 февруари бяхме информирани, че до края на месеца България предстои да получи две достави - от 87 000 и 54 000 дози. Сега разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези пратки. Описаните по-горе факти доказват, че AstraZeneca няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 437 дози до края на февруари. Вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини. В рамките на 3 дни водим изключително сериозни разговори на различни нива с въпросната фирма доставчик“, заяви министърът.

Прекъсват временно "зелените коридори" във ВМА

"Много е важно да се отбележи, че за февруари ние очаквахме близо половин милион дози от AstraZeneca, а всъщност явно ще получим по малко от 200 хиляди", обясни проф. Ангелов. Според него ваксината на Jansen, която скоро ще получи регистрация също ще подпомогне ваксинационния процес у нас.

Временно ще се преустановят "зелените коридори" за ваксиниране. Ако в събота пристигнат нови дози ваксини, те ще бъдат разпределени веднага, увери министър Ангелов. Заетостта на болничните легла за лечение на пациенти в неусложнено състояние е 47 на сто, а за интензивни състояния - 51%.

 

 

"Имаме тенденция на увеличаване на случаите на новозаболелите с COVID-19 в последните 3 дни. Паралелно с това имаме ясна и отчетлива тенденция за увеличаване броя на ваксинираните лица, като за последното денонощие те са над 20 000", каза още здравният министър за хода на пандемията у нас. 

Свободните легла в трите най-големи столични болници се изчерпват

"България се нарежда на 22-ро място по заболеваемост спрямо останалите европейски страни. На Балканския полуостров сме на 5-о място, а по смъртност - на 14 място в ЕС. Продължава тенденцията за преливане на областите от жълта през оранжева и червена зона. Червените области у нас в момента са 19, оранжевите - 7, а жълтите - 2. Заболеваемостта е най-висока в Кюстендил – 446 на 100 000 души население и най-ниска в Търговище - 25 на 100 000. 14-дневната заболеваемост продължава да расте, но с нисък темп. Положителното е, че смъртността се задържа на постоянно ниво", обясни доц. Ангел Кунчев.

Рекорден брой ваксинирани за денонощие

 

Има данни за експоненциално нарастване на броя на случаите на новозаразените, каза председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски. По думите му смъртността от коронавирусната инфекция намалява. Леглата за лечение на инфекцията в столичните болници ВМА, "Св. Анна" и "Пирогов" се изчерпват, допълни той.

„Ако разгледаме заболеваемостта на 7-дневна база, нещата не са толкова оптимистични. Последните 3 дни има признаци за експоненциалното нарастване на случаите. Смъртността обаче бележи спад. В момента е 7,1 на 100 000 души", коментира още ген. Мутафчийски.  По думите му във ВМА за 5 дни са ваксинирани 7169 души, а от началото на имунизацията - общо 12 300.

Шефът на РЗИ-София обясни, че някои от хората, които трябва да получат втората си доза от ваксината на Pfizer, не се появяват.

„Тези случаи не са много, но ги има. В такава ситуация ваксината, която се съхранява при много сложни условия, бива изхабена. Апелирам да се следи внимателно датата за поставянето на втората доза от ваксината. Ако има проблем, нека хората да се допитват до лекаря, а не субективно да решават дали да отидат”, обясни Пенчев.

Той допълни, че към РЗИ постоянно постъпват нови списъци, в които има и участници от първите фази на ваксинация.

„Не съществува проблем, ако втората доза от ваксината се сложи няколко дни по-рано или по-късно. Важно е обаче имунизационният пункт да знае дали и кога ще отидете, за да не се изхабят дозите. В кратката характеристика на препаратите фирмите обикновено препоръчват срок, който според тях е най-правилен. Малкото забавяне обаче по никакъв начин няма да промени имунния отговор”, обясни той.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

САМО ПРЕД NOVA: От AstraZeneca отговориха за доставката на ваксини у нас

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.