Вече 19 области са в червената зона, а жертвите на COVID-19 у нас надхвърлиха 10 000

Кризата за ваксини обхвана почти цяла България. В много от пунктовете препаратите свършиха и това доведе до затваряне на така наречените „зелени коридори”.

Властите у нас обвиняват за недостига фармацевтичните компании. А здравният министър втвърди тона към AstraZeneca, която не е изпълнила плана за доставки в България.

Проф. Ангелов към AstraZeneca: Нямаме нужда от учтивост, а от ваксини

Темата с имунизацията обсъждат и евролидерите, които провеждат Европейски съвет онлайн.

На този фон у нас само за ден бяха ваксинирани над 20 000 души.

Въпреки това вече 19 области са в червената зона, а жертвите на COVID-19 в България от началото на пандемията надхвърлиха 10 000.

Тройно по-малко ваксини ще получи България със следващата доставка от AstraZeneca - тоест около 50 хиляди дози.

„Ваксини няма, защото фирмите не си изпълняват уговорките”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.  

САМО ПРЕД NOVA: От AstraZeneca отговориха за доставката на ваксини у нас

Остра беше и реакцията на премиера.

„Когато давахме милионите, ги давахме точно, по разписание, на минутата. А сега, когато трябва най-големите компании да си спазват договорите, се мотаят и  поставят в риск ваксинационните ни планове.  Ако трябва има и съд, да ни се върнат парите, затова което сме инвестирали”, заяви Борисов.

Борисов за ваксините: Ние плащахме надлежно, а компаниите сега се мотаят

От AstraZeneca заявяват,че полагат неуморни усилия да се справят с предизвикателствата, които възникват в хода на производството на ваксината. И че следващата доставка за България  ще пристигне с два дни по-рано.

„Нямаме нужда от вашата вежливост и учтивост, имаме нужда от ваксини. Ако във вашия корпоративен свят това е допустимо, на полето на медицината е черно-бяло. Хората са или болни, или здрави, нямаме нужда от учтивости”, заяви проф. Ангелов.

Заради проблема с доставките страната ни има план Б за осигуряване на допълнителни количества ваксини.

„Провели сме разговори за осигуряване на 1 млн. дози от Pfizer, увеличили сме и доставките на Moderna”, каза проф. Ангелов.

30-годишен мъж е сред жертвите на коронавируса

Междувременно се затвърждава тенденцията за ръст на новозаразените на 14-ет дневна база.

„Поне засега смъртността не следва този ход, намираме се в плато”, обясни доц. Кунчев Кунчев.

Скок има и в броя на пациентите, които се лекуват в болница. Заетостта на леглата вече около 50%.

„Наблюдава се изчерпване на леглата във ВМА, „Пирогов”, Окръжна болница. Но има достатъчно легла в другите болници”, заяви председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски. 

Здравният министър отново напомни, че при влошаване на показателите, мерките отново ще бъдат затегнати. Според сметки му обещаните за февруари дози ще се с около 300 000 по-малко. Цифрата, посочена от професор Ангелов, обаче се различава от планираните количества, обявени на сайта на здравното министерство. Според тях недостигащите ваксини са около 90 000.

А заради недостига на ваксини спряха „зелените коридори”. През целия ден различни пунктове в страната бяха затворени, а хората, отишли за ваксина, си тръгнаха без да я получат.

Почти всички пунктове в София бяха затворени днес. В момента все още работи този в „Пирогов”. Има отворени и в различни части на страната, но от там сигнализират, че наличните дози също свършват. А много хора днес научиха новината пред пунктовете, откъдето бяха върнати, без информация кога все пак ще успеят да се ваксинират.

Общо през „зелените коридори” са преминали 15 168 души. Уточнението от пунктовете е, че ваксинацията продължава за онези, които чакат втора доза, както и това по отделните фази.

Рано тази сутрин първи от ВМА обявиха, че затварят пункта за ваксиниране поради изчерпване на наличните дози с ваксини. Веднага след това, същото съобщиха и от „Света Анна” и други болници в столицата.

Междувременно пред пунктовете се събраха хора. Вместо информация, кандидатите за ваксина се сблъскаха само със заключени врати. Така десетки си тръгнаха въпреки желанието си да се ваксинират.

В София, отворени за ваксиниране останаха пунктовете в „Пирогов”. Точно в 13:00 часа, когато отварят,, зелените коридори”, там се оказа, че няма нито един желаещ.

В денонощния пункт в Пловдив днес получиха 100 дози, затова продължиха да ваксинират, а пред кабинета се заформи опашка.

Във Варна днес също ваксинират, но с уговорка, че може да се наложи да затворят пункта до дни.

От болниците, които затвориха пунктовете пък обявиха, че са в готовност да отворят в мига, в който им доставят ваксини. Кога ще е това обаче, не са сигурни и здравните власти.

Репортери: Марина Малашева, Даниела Пехливанова

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.