ЕК да бъде строга към производителите, ако трябва и да ги съди, призова премиерът

"Ние надлежно плащахме, на минутата, солидарно, каквото ЕК ни каже. А сега компаниите се мотаят". Така премиерът Бойко Борисов коментира темата със забавените доставки на ваксини. Той е на инспекция в района на Панагюрище, заедно с вицепремиера Екатерина Захариева.

Въпросът за проблемите с доставките, които "поставят под ваксинационните планове на някои държави", ще бъде обсъждан и на Европейския съвет в четвъртък вечерта, каза още министър-председателят.

Той отново подчерта, че властите у нас имат готовност да изпратят самолет, който да транспортира ваксини.

"Надявам се Еврокомисията да действа по-строго, ако трябва - да има и съд, за да ни се върнат парите, които сме инвестирали", каза Борисов.

Забавянето щяло да се отрази зле и върху масовата ваксинация. „С това темпо, за 2 дни са 40 000 човека. "Поставят под риск ваксинационните ни планове. Защото ние мислим, че договорът е свещено нещо, спазваме го. Затова надлежно плащахме за всички видове ваксини. Както виждате и Pfizer, и Moderna, и AstraZeneca, която доставка дойде, тази се поставя”, коментира още Борисов.

Затова той призова AstraZeneca – или пращат заявените количества, или връщат парите. „Ние инвестирахме, за да произведат ваксините. Не е честно някой, ако им даде повече пари от Европейския съюз, да пращат натам повече ваксини. Това даже е недопустимо”, посочи премиерът.

На Срещата на върха довечера ще се обсъжда и документ, с който ваксинираните или преболедувалите да могат да се придвижват свободно в Европа.

Борисов коментира, че според него трябва да се издават зелени електронни паспорти на ваксинираните или преболедувалите COVID-19, за да не им се налага да си правят PCR тестове.

Заради пандемията и този Европейски съвет ще се проведе онлайн.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.