Това е единственият паметник на загинали лекари в цяла Европа

В София се проведе възпоменателна церемония в памет на загиналите медици в Руско-турската освободителна война. 143 години след Освобождението беше отслужена Панихида за героите.

Миналата година тържеството беше отложено заради пандемията. Сега обаче Българската и Руската православна църква влязоха в съслужение пред единствения паметник на загинали медици в цяла Европа, който се намира в Докторската градина в София. Той е издигнат в памет на 500-те медици, загинали по време на Руско-турската освободителна война.

Как ще бъде отбелязан националният празник на връх Шипка

 

 

На място, за да поднесе цветя, дойде и вицепрезидентът Илияна Йотова. „Знаете, че поклонението беше отменено през 2020 година точно в навечерието на въвеждането на извънредното положение в страната. Кризата и пандемията ни погнаха да осмислим и празниците. Когато човек е насаме със себе си, когато отиде да остави едно цвете – не защото дълга го изисква, а го направи от сърце и душа, това за мен е още по-ценно. И аз мисля, че днес всички хора, които се събраха тук, дойдоха точно с такава мисъл и такава идея”, заяви тя.

Отмяната на тържествата по повод националния празник на връх Шипка и тази година Йотова коментира като опит да бъдат ограничени изявите на президента Румен Радев. Също така вицепрезидентът призова българите да се изкачат към върха.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.