Коментар на историците Михаил Неделчев и Петър Стоянович

„Въпросът за времето е основен въпрос за историците. Българската свобода е доста по-стара. Тя е един доста сложен и продължителен процес, така че дори 143 години са малко. 3 март е една условна дата”. Това заяви историкът Михаил Неделчев в студиото на „Здравей, България”.

Честванията на върха на свободата Шипка (ВИДЕО)

„На днешната дата завършва една изключително кървава за нас Освободителна война, в която България се появява на картата на Европа. Това е безспорно. Жертвите са факт. Наистина трябва да се прави голяма литургия за нова България", коментира Петър Стоянович.

143 години свободна България!

„Оттам насетне обаче, не бива да забравяме, че на 3 март е роден един политически труп. Санстефанска България не съществува, никога не е съществувала и няма как да съществува, тъй като година по-рано същият този цар, който стои срещу българския парламент е подписал ясни споразумения, по силата на които не може да се създаде единна голяма българска държава на Балканите”, допълни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.