В Европа разликата в заплащането между двата пола, за една и съща работа, е около 20%

В най-женския ден в годината, Петя Желева разказва за това как могат дамите да се научат да преговарят успешно за по-добро трудово възнаграждение. В Европа разликата в заплащането между двата пола, за една и съща работа, е около 20%. В България мъжете получават с 13.5% повече от жените.

Французи намират решение, с което се опитват да променят това неравенство, като обучават безплатно жени в изкуството да преговаряш успешно.

Днес е Международният ден на жената

Според изчисления на специалисти 84 години ще бъдат нужни на жените, за да се изравнят по заплащане с мъжете. Принципът за еднакво заплащане при еднаква работа е заложен още с Договора от Рим през 1957 г, но разликите във възнаграждението между двата пола съществуват, като предимството в полза на мъжете е значително.

„Преди 4 години проведохме проучване за разликите в заплащането между двата пола и установихме, че както във Франция, така и на много места в Европа има разлика в полза на мъжете с около 20%. Казахме си, че не бива да се примиряваме с това неравенство, а един от най-добрите начини беше да научим жените да умеят да се договарят”, казва Андре Собжак, който е основател на обучение за преговори.

Андре и екипът му стартират първото  във Франция безплатно обучение за жени, в което учат дамите на изкуството да преговаряш успешно. Моделът взаимстват от Съединените щати. Адаптират американската методика спрямо френските закони и започват експериментално обучение на 100 жени.

Защо бракът е полезен за мъжете, но не и за жените?

„Първото нещо, което изясняваме, е че разлика в заплащането действително съществува, но жените нямат пряка вина за това. Обясняваме, че правото да се договарят е съвсем естествено и можем да постигнем резултати, от които и двете страни да са печеливши. Установихме, че жените не дръзват за преговарят, тъй като страхуват от конфликт с шефа си. Чак след това се притесняват, че искането им ще бъде отхвърлено”, казва още Собжак.

Още по темата гледайте във видеото.