Премиер или кандидат за депутат?

Сблъсък между БСП и ГЕРБ! Социалистите сезираха Централната избирателна комисия, СЕМ и редица европейски институции заради обиколките на премиера с джипа в цялата страна.

Според тях Борисов, който е и водач на листата на ГЕРБ в 25-и многомандатен район в София и 16-ти в Пловдив, трябва да бъде глобен с до 15 хиляди лева, защото използва държавни средства за предизборна агитация.

Малко по- късно дойде и отговора от централата на ГЕРБ. Те заявиха, че нарушение няма. И обясниха, че посещенията на Борисов в редица населени места са в качеството му на министър- председател.

ПРЕДИЗБОРНИ ДЕБАТИ: Сблъсъкът за властта - ГЕРБ срещу БСП (ВИДЕО)

Според Изборния кодекс членовете на кабинета не са задължени да излизат в отпуск по време на предизборната кампания.

„Както и преди, така и по време на предизборната кампания за този човек няма правила, няма закони и той безогледно погазва всички правила и норми, залегнали в нашето законодателство във връзка с провеждането на предизборната кампания”, каза Христо Проданов от БСП.

„Министър-председателят и министрите по време на кампанията не излизат в служебен отпуск – платен или неплатен. Няма как Министерският съвет да спре да функционира в период на кампания”, обясни Десислава Ахладова.

„Не му прави чест на министър-председателя, използвайки служебното си положение и обществения ресурс, да прави предизборната кампания за сметка на народа и раздавайки пари както го е правил винаги зад гърба на парламента”, допълни Христо Проданов.

„По отношение на второто твърдение – че пари се раздават от джипа на премиера – много ясно искам да кажа – ние министрите решаваме къде и кога да отидат тези средства”, добави Ахладова.