Решението е взето като предпазна мярка

От германското правителство заявиха, че спира използването на ваксината срещу COVID-19  на AstraZeneca заради нови съобщения за опасни кръвни съсиреци след инжектиране, съобщава Associated Press. Министерството на здравеопазването обяви, че решението е взето като предпазна мярка и по съвет на германския национален регулатор на ваксините Институтът Пол Ерлих, който призовава за допълнително разследване на случаите.

Британският регулатор: Доказателства за съсиреци заради AstraZeneca няма

В изявление ведомството посочва, че Европейската агенция по лекарствата ще реши „дали и как новата информация ще повлияе на разрешаването на ваксината“. В своето изявление от здравното министерство заявиха, че съобщените кръвни съсиреци включват мозъчни вени, но не уточняват къде и кога са настъпили инцидентите.

Няколко други европейски държави временно спряха употребата на ваксината AstraZeneca през последните дни, за да разследват случаи на образуване на кръвни съсиреци, възникнали след ваксинацията.

Здравният министър посочи кога ще бъде възобновена масовата ваксинация

От AstraZeneca заявиха, че няма причина за безпокойство с ваксината си и че има по-малко съобщени случаи на тромбоза при тези, които са получили инжекцията, отколкото сред общото население.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: "Фокус"