Повечето от тях са без симптоми

31 обитатели на дом за възрастни хора в добричкото село Опанец са дали положителна проба за коронавирус. 14 от тях са били ваксинирани с две дози от препарата на Pfizer. Повечето от заразените са без симптоми на COVID-19.

Огнище на COVID-19 в дом за стари хора в Харманли

От РЗИ в град Добрич обясниха, че се е стигнало до заразяване, защото заразата е пламнала много скоро след ваксинацията в края на февруари, съответно хората не са имали време да изградят антитела.

"Първите симптоми се проявяват на 7 март, така, че винаги, когато поставяме втората игла на хората, които ваксинираме с Pfizer, ние казваме, че следващите 2 седмици трябва да продължават да спазват всички мерки", обясни директорът на РЗИ – Добрич д-р Светла Ангелова.

Рекорден брой нови случаи от началото на пандемията у нас

Според нея заразата може да се внесе само чрез персонала, от който нито един не е пожелал да се имунизира. От здравното министерство уточниха, че имунизираните пациенти прекарват инфекцията по-леко. 

"Тези, които са ваксинирани, могат да пренасят вируса. Такъв е случаят с Дома за възрастни хора в Опанец – от 40 ползватели 31 са заразени. 14 от тях са били ваксинирани с две дози. Те са в добро състояние. Двама от тях имат много леки симптоми – температура и кашлица, без опасност за живота. От останалите заразени имаме с по-сериозно протичане на болестта", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

 

 

„Всички научни твърдения се оказаха доказани във времето и верни. Всеки ваксиниран може да бъде носител на вируса, може да се зарази, може да има лека клинична картина, но няма да боледува тежко и няма да загине от този вирус”, каза още той.

Междувременно броят на новозаразените продължава да се покачва. Пред NOVA математикът Лъчезар Томов заяви, че пикът на покачване все още не е достигнат.

"Може да стигнем 6-7 хиляди на ден. Управление от типа отвори-затвори прави всеки път все по-голяма вълна. И всеки път по-претоварена става здравната система. Това не е устойчиво управление", смята той.

Според изчисленията на математика, ефектът от затягане на мерките ще се усети до дни, но според него дори с тях, броят на новозаразените няма да спадне под 2 хиляди на ден. Докато стигнем това число обаче, болниците ще продължат да се задъхват.

Успоредно с недостига на медици, леглата за COVID-19 в различните градове също се изчерпват. От болницата в Гоце Делчев са на прага на това да връщат пациенти още днес. Причината - имат 7 свободни легла, а обикновено на ден приемат по 10 болни.

 

 

"Когато наистина няма свободни легла, но се прави всичко възможно в рамките на 24 часа тези, които са средно тежки, да бъдат приети за лечение, тоест изписват се пациенти, които са вече оздравели", обясни директорът на здравното заведение д-р Петър Филибев.

Още вчера COVID леглата в Ловеч и Ямбол се изчерпаха, което спешно налага разкриване на нови. Ситуацията остава тежка и в други лечебни заведения.