Разпространението е дифузно и трудно може да бъде ограничено, смятат от РЗИ

В Силистренско заболеваемостта от COVID-19 е достигнала 880 на 100 000 души население, съобщават от Регионалната здравна инспекция в крайдунавския град. Над 1000 са активните случаи в региона. Има ръст и на респираторните инфекции и случаи на грип.

Осезателното увеличение на броя на болните от COVID-19 започва още в началото на март. Само за две седмици броят им достига 950 и продължава да расте.

Рекорден брой нови случаи от началото на пандемията у нас

Разпространението е дифузно и трудно може да бъде ограничено. То се дължи и на смесени вирусни инфекции , коментира д-р Теодора Начева, директор на РЗИ - Силистра.

„Ние имахме много висока заболеваемост от грип и респираторни заболявания и разлика от националната стойност 72-73 на 10 000. Нашите цифри бяха около 265 на 10 000“.

Според нея има и скрита заболеваемост и тя се дължи на тестове, закупени от аптечната мрежа и направени в домашни условия.

„По добре си е този човек да отиде в съответното лечебно заведение, където може този тест да се потвърди и ние да предприемем мерки и да наложим съответните ограничения с изолация“, каза д-р Начева.

В тази динамична обстановка от РЗИ апелират хората, които имат съмнения да се обърнат към съответните лечебни структури - лаборатории, болници, спешни центрове.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БНР