На второ място сме по интензивност на смъртните случаи в света

"Ако не спазваме мерките, случаите на COVID-19 и починалите ще се удвоят". Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на редовния брифинг на здравните власти.

"На шесто място сме по заразени в ЕС и Европейското икономическо пространство и второ място на Балканския полуостров. За изминалите две седмици, пред нас са Естония, Чехия, Унгария, Малта и Полша. Ако позволим грубо неспазване на мерките, има вероятност да удвоим два пъти и половина броя на заразените и починалите. Макар и рано, има тенденция на постепенно задържане на цифрите”, каза още той.

По отношение на смъртността България е достигнала 20 на 100 000 души население, което ни отрежда четвърто място в ЕС и първо място на Балканския полуостров, уточни Кунчев.

С най-висока заболеваемост са Бургас, Силистра, София, Враца и Плевен. Най-малко болни има в Търговище, Разград, Кърджали, Видин и Пазарджик.

70% от интензивните легла в страната са заети

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обяви, че към момента 70% от интензивните легла в страната са заети. По думите му броят на настанените в лечебните заведения е значително по-висок, отколкото при втората вълна, но болниците удържат на натиска. "България ще се справи с тази трета вълна. Всички лечебни заведения са подготвени", допълни Ангелов.

За ваксините

"Продължават разговорите за осигуряване и на допълнителни количества ваксини. Това стана възможно благодарение на усилията на българското правителство и на премиера, който, заедно с още 5 държави, поиска справедливост в разпределението”, каза още той.

Ангелов обави, че вчера е взето решение и за втора доставка на "Ремдесивир", така че всички нужди на лечебните заведения ще бъдат покрити.

По думите му третата вълна по нищо не прилича на втората. "Почти цели семейства са болни. Много майки и бременни жени също боледуват. Много млади хора са в лечебните заведения“, посочи той. И допълни: "Третата вълна е по-различна и със следното – медиците, които са ваксинирани по време на първата фаза на ваксинация, сега не се разболяват. С това осигурихме възможността да нямаме недостиг на персонал – т.е. успяхме да осигурим нашите воини на първа линия на бойното поле".

Над 9000 души с COVID-19 у нас се лекуват в болница

"За последната седмица нарастването в заразените на 100 000 души е с 23%, надминахме върха си от 23 ноември 2020 г. Нарастването на заболеваемостта спрямо миналата седмица е с 23%, а за 14 дни е 73%. По отношение на смъртността – за миналата седмица съобщих за много стръмно нарастване, сега има колебание. Все пак за 14 дни се запазва висок процент. Има нарастване и на случаите в болнични легла. България премина от трето на второ място по интензивност на смъртните случаи в света след Унгария”, обяви председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Здравният министър коментира заразяването при възрастните хора в Дома в добричкото село Опанец. „Винаги съм казвал, че ваксинираните и преболедувалите могат да бъдат преносители. Тук говорим за нещо, което очаквахме да се случи – хора, които са ваксинирани, може да бъдат носители, но няма да се разболеят тежко, няма да постъпят в лечебно заведение и няма да загубят живота си заради болестта", обясни още той.

Какво е състоянието на заразените в дома за възрастни хора в Добричко

И допълни: "Всеки, който е преболедувал или е ваксиниран, е хубаво да продължи да носи маска. Нямаме притеснения за тези хора. Притесняваме се за онези, които не са ваксинирани, като един от служителите в Дома, от когото тръгва цялата зараза. Той не е бил ваксиниран и при него клиничната картина е по-тежка”.

Ангелов подчерта, че ситуацията в страната се следи непрестанно и при необходимост ще бъдат наложени необходими мерки. Според него ситуацията в страната е под контрол. В различните области обаче заболеваемостта е в различни мащаби, затова се взимали и локални мерки – както в Бургас.

"Добрич е идеалният пример като цифри и съотношение за това, което се случва в целия свят. Той показва, че целта на ваксините е не да не се срещате с вируса, а да не се стига до болнично лечение. Получих съобщение от Добрич - 4 от приетите 6, са изписани. Няма имунизиран, който да е в болница. Причината за тази ситуация е нежеланието на персонала да се имунизира срещу вируса”, обясни доц. Кунчев.

Той каза още, че първа, втора и трета фаза на ваксинациите продължават и към момента. Причина за това е, че хора от първите фази, които преди са отказали имунизация, продължават да заявяват желание сега.

Министър Борисов: Големите магазини може да отворят, но при нови условия

Големите магазини може да отворят, но при нови условия, обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

"Издадох указания, че самостоятелните обекти и магазините за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има директен достъп - вход от улици или паркинг, могат да продължат своята дейност, спазвайки мерките. Магазините с площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки, също може да работят като обособят и ограничат площта си до 300 кв. м. чрез преградни стени, ленти, щандове и др. Извън търговските обекти, на открити площи и при спазване на мерките, ще може да се осъществява търговска дейност", поясни той. 

Борисов отново апелира към спазване на противоепидемичните мерки. "Здравето на хората може да гарантира и здрава икономика", заключи министърът. 

Проф. Мутафчийски: COVID-19 отключва диабет при някои болни

COVID-19 отключва диабет при някои от заразените, съобщи проф. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на здравните власти. 

"В резултат на прилагането на големи дози кортикостероиди и дексаметазон се провокира диабет при заразените с коронавирус. За щастие на повечето болни това е преходно състояние, както и високото кръвно налягане. Това е страничен ефект от лечението, съчетано с действието на вируса. Около три месеца след преболедуването този диабет изчезва. При по-възрастните болни имаме утвърждаване на латентен диабет, неоткрит диабет, който става явен след боледуването", поясни той. 

Мутафчийски припомни, че по отношение на смъртността миналата година по това време е имало критики дали се откриват всички болни. "Тогава единствената мярка беше да се опрем на това дали има увеличение на общата смъртност. В първите 6 месеца миналата година има намаление на общата смъртност с 5%  Тоест, няма скрита смъртност", каза Мутафчийски.

"Ние, хирурзите, имаме сентенция, че никой не може да избяга от статистиката. Смъртността отговаря на заболеваемостта. Има една скрита заболеваемост. Много хора пращат един член от семейството да се тества, а останалите не се регистрират, а и те са болни. Има цели компании, в които един е регистриран, а отново всички са болни", обясни още той. 

И допълни: "В началото този проблем не беше толкова актуален. Тогава РЗИ имаше възможността да проследи всички клъстери. РЗИ обаче изпусна това от контрола в средата на лятото миналата година. При такова дифузно разпространение на болестта, не може да се проследят епидемиологичните вериги. Не може да се проследи и каквито и тестове да се правят истинската заболеваемост. Ако имахме възможност да изтестваме цялата популация, съм сигурен, че щяхме да влезем в статистиката на другите държави и няма да е чак толкова висока".

ЖИВОТЪТ НА ПЪРВА ЛИНИЯ: Разказ за работата в една от най-натоварените болници

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК