Поклонението се състоя в „Сатиричния театър”

Стотици хора си взеха последно сбогом с голямата българска актриса Татяна Лолова. Поклонението се състоя в „Сатиричния театър”, където тя играе през по-голямата част от живота си. На мястото се образуваха опашки от желаещи да поднесат цвете в памет на Царицата на смеха. 

СНИМКИ ОТ ПОКЛОНЕНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

„Днес се покланяме пред нейния талант. Една от най-обичаните български актриси си отиде. Но ни остави усмивката си. Тази усмивка винаги ще бъде с нас”, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Татяна Лолова ще получи посмъртно награда "Икар" за цялостно творчество

„Мога да кажа, че си замина последният мохикан от това голямо поколение на „Сатиричния театър”, на българския театър, на киното. Една голяма, голяма българска актриса си отиде”, посочи Тончо Токмакчиев.

„И тя се качи на звездната сцена. Поклон пред светлата ѝ памет! Нека полетът ѝ да бъде лек. Таня беше много добър човек, освен много голяма актриса. Поклон пред голямата актриса Татяна Лолова”, сподели Мария Грубешлиева – Муки.

 

 

„Имаше една голяма мечта - да пее на сцената на Софийската опера и това за малко да се сбъдне, но животът тичаше по едни пътища, които никой не може да предопредели предварително”, каза акад. Пламен Карталов.

„Ще живее с хилядите роли, които има, с този неин смях, с този неин закачлив поглед, който в нашите поколения ще живее вечно”, каза Илияна Йотова.

 

„С тази усмивка и с тази благост, и светнали очи я възприемаха всички. Това е магия, това е нещо извън. То идва отгоре, страхотно поколение, страхотни хора и съм много щастлив, че имах възможност да се срещна с тях, въобще да бъдем заедно, да общуваме, да сме близки. Да, не можем да върнем живота, ясно е, това се случва, но можем някак си да го направим по-усмихнат, по-вдъхновен”, каза за нея директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов, цитиран от БНР.

СПОМЕНИ: Приятели и колеги на Татяна Лолова за живота и ролите на обичаната актриса (ВИДЕО)

"Отиде си човек, който винаги с усмивка и с радост, извираща от сърцето, посрещаше всеки. Незабравими остават превъплъщенията на всички онези роли, които тя успяваше с лекота да изиграе и да претвори в образ", казва българският патриарх Неофит в съболезнователния си адрес за кончината на Лолова.

"Изказваме съболезнование към близките, сродниците, приятелите и всички филмови и театрални дейци! В деня, когато я изпращаме по пътя на вечността, отправяме молитва към Всемилостивия Бог да прости всички нейни знайни и незнайни прегрешения, и я упокои там, където почиват праведниците! Вечна и блажена да бъде паметта й!", добавя Негово светейшество.

По-рано днес актьорът Светослав Пеев сподели в ефира на „Здравей, България”, че отива към театъра с мисълта, че ще се раздели с един много голям човек.

„С човек, който много пъти ми е казвал какво да правя. Тя беше изключителна жена. Тя беше човек на света. Когато дойдох в театъра, това беше едно чудо. Такава красавица, на всичко отгоре и страхотно интелигентна. Природата беше създала човек, който имаше всичко в себе си. Да не говорим за талант - тя беше страхотно талантлива”, сподели Пеев. 

За него великата Татяна Лолова е „невероятно красив човек, невероятна усмивка, интелект и страхотен приятел”.

 

Дошлите в Сатиричния театър оставиха цвете, но си тръгнаха с частица от актрисата - картичка за спомен с неин автограф.

Една от легендите на българската сцена си отиде след тежко боледуване. Поколения българи ще я помнят с култовите роли от филмите „Топло”, „Опасен чар”, „Бон шанс, инспекторе”, „13-тата годеница на принца”.

Култовите роли на Татяна Лолова (ВИДЕО)

 

 

Отиде си великата Татяна Лолова