Приятели и съседи на потърпевшия твърдят, че става въпрос за имотна измама

67-годишен психично болен мъж ще остане на улицата, след като служебно назначен попечител продал апартамента му. Приятели и съседи на потърпевшия подали сигнал към прокуратурата, но се оказва, че пропуски в закона обричат мъжа.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Жилища на починала жена станаха собственост на жители на "Факултета"

От 1 май 67-годишният Стамо Стамов трябва да напусне жилището си. За мъжа, който е с психично заболяване, се грижат негови приятели от детството. След като разбират за продажбата на апартамента му, подават сигнал към прокуратурата.

„Има поставена диагноза шизофрения, не осъзнава какво върши и какво прави, не осъзнава своите действия”, обяснява Петко Събев.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Нешка Робева стана жертва на имотна измама (ВИДЕО)

През 2019 г. Стамо е поставен от Окръжния съд в Стара Загора под запрещение. На 9 ноември 2020 г. му е назначен служебен попечител. Няколко месеца след това апартаментът му от 90 квадратни метра в центъра на Казанлък е продаден за 37 000 лева. Цените на имотите там обаче са в пъти по-високи.

Приятелите обясняват, че от сметката на Стамо са изтеглени пари за адвокатски хонорари и комисионни. Освет това назначеният попечител бил свързан с агенция за недвижими имоти, откъдето са направили продажбата. Въпреки многото опити, екипът на NOVA не можа да получи коментар от агенцията.

Съседите на мъжа се притесняват, че ако бъде изхвърлен от апартамента си, той е обречен.

„През всичките тези години възприема съседите си като естествена, безопасна среда. Той няма да се адаптира и много бързо ще настъпи неговата кончина”, смята Стоян Желев.

Органът по попечителство на Стамен е Община Казанлък. От там са подали жалба към прокуратурата, след като разбрали, че попечителят е продал апартамента. 

В становище от съда заявяват, че попечителят заедно с адвокат са изложили твърдения, че 67-годишният мъж нямал средства за поддържане на апартамента. Представили всички документи за покупко-продажбата на имота. От прокуратурата са образували досъдебно производство, което да установи дали има данни за имотна измама.

 

Повече гледайте във видеото.

Репортер: Георги Манев