Според кардиолога уврежданията след вируса в белия дроб са обратими

„В сърцето се наблюдават много миокардни промени. COVID може да действа по няколко механизма в сърцето. Първият е като стандартна инфекция – имаме температура, ускорена сърдечна честота, възпаление. Това може да е причина за влошаване на прогнозата. При една грипна епидемия се увеличават честотата на инфарктите и инсултите по същия механизъм. Имаме директен токсичен ефект на вируса, не само върху белите дробове, но и върху миокарда, което води до миокардии”, обясни проф. Борислав Георгиев от Националната кардиологична болница в ефира на „Здравей, България”.

Проф. Иво Петров: Даже лек COVID уврежда сърцето и съдовете на 15% от болните

Той добави, че в България има случаи на рядък синдром при децата, но отказа подробен коментар, тъй като не наблюдава пациенти с това заболяване.

„Трябва да се обобщят данните, за да се разбере дали има нещо общо между всички случаи с тромбоза. Обръщам внимание, че самият вирус е тромбогенен. Това, което виждаме при много хора, са микротромбози”, смята професорът.

Той подчерта, че случаите на тромбози след ваксинация са 37 на хиляди ваксинирани, което като процент е толкова малко, че не бива да всява паника в хората.

Мъж с COVID-19 преживя 10 сърдечни ареста за 12 часа

„Необходим е още много опит и резултати, за да бъдат специалистите напълно сигурни какви точно са последиците от коронавируса върху сърцето. Затлъстяването и тютюнопушенето са сред много сериозните фактори, които влияят на по-тежкото протичане на болестта", категоричен е проф. Георгиев.

"Това, че някой е по-пълен не е опасност, но с по-голям риск от тежко протичане на болестта са хората с с абдоминална мастна тъкан, иначе казано - затлъстяване. Мастната тъкан създава условия за промяна в сърдечно-съдовата, в кръвоносната система. Пушенето е много вредно заради дима в цигарата, който съдържа над 8000 токсични и канцерогенни вещества. Този цигарен дим, дори да влезе в един здрав бял дроб, създава условия за възпаление. Може да създаде и условия за карцином и за много други неща. Затова се говори за национални кампании за приложение на бездимни устройства, за запазване на средата без цигарен дим. Има такива национални и международни стратегии, които се стремят да направят точно това. Ние искаме от хората да спрат да пушат, но има хора, които казват „Не мога“, каза още професорът.

Той сподели, че се правят много проучвания на влиянието на вируса след различен период от време. Знае се как влияе той в ранните фази, както и в критичните, но са необходими още проучвания. Проф. Георгиев добави, че има случаи, при които е смятано, че пациентът има фиброза. За нея се смята, че е необратима, но в някои случаи, след между 6 и 9 месеца, се наблюдава възстановяване. Това говори, че вероятно не става въпрос за фиброза, но и не е ясно точно какво е.

Люти чушки в чорапите? Вижте защо е полезно

"COVID-19 ни показа нещо много важно – ако нямахме съвременната медицина, много хора щяха да умрат. Моля ви, не четете инструкции за лечение в интернет. Излизат списъци с т. нар. медикаменти, а те са хранителни добавки. Всеки решава, че може да се изкаже по даден въпрос и се натрупаха едни рецепти, които са много ефектни. Лекарите много добре знаят с какво да лекуват”, подчерта кардиологът.

Той препоръча да се приемат много течности и витамини в начален етап. Трябва да се следят сатурацията и кислородът в кръвта. Проф. Георгиев препоръчва и да не се поддаваме на паниката.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК