Вижте кога се очаква застудяване

Средиземноморски циклон ще напомни за зимата в деня на изборите в България. Зоната с ниско атмосферно налягане се очаква да се формира по Адриатическото крайбрежие в началото на уикенда, а в неделя центърът му да се придживи над Гърция и да се отправи към Черно море. В същото време от Северозапад към Балканите ще се приплъзне и порция студен арктически въздух. Тази атмосферна конфигурация в първите дни на април ще създаде условия за краткотрайно падане на температурите в неделя през деня и в понеделник сутринта. 

От минус 3 до плюс 28 градуса през април

В деня на вота ще е облачно и ще вали почти в цялата страна. Валежите ще са по-интензивни до обяд в областите на Югозападна България, а в хода на деня ще се движат на изток. В часовете следобед и вечерта температурите в Предбалкана и високите места в Западна България ще паднат до критичните стойности, в които дори на по-малка надморска височина дъждът ще започне да се примесва с мокър сняг. А в югозападните планински масиви и Стара планина ще вали обилно с натрупване на снежна покривка.

Променливо пролетно време в първите дни на април

Според европейския модел за пронозиране ECMWF снежната покривка в някои планински райони ще се увеличи с нови 15-20 см. В ниското снегът няма да успее да се задържа за дълго. Натрупване, макар и в скромни количества, все пак е възможно в райони като Драгоман, Годеч, Трън, Дупница и Перник и Кюстендил.

В района на София също се очертава пролетен мокър снеговалеж. В сърцето на столицата покривка трудно ще се задържи, но в по-високите квартали в полите на Витоша, както и в околните възвишения на запад към Перник, на север към Петрохан и на изток към Витиня е възможно натрупване на сняг за часовете с по-ниски температури.

Усложнения в трафика в неделя следобед и в ранните часове на понеделник могат да се очакват по планинските пътища и проходи в Западна и Централна Стара планина, както и по тези в Родопите, Рила, Пирин, Витоша и по западната ни граница.