Някои от членовете на секционните комисии чакаха над 24 часа, за да предадат чувалите с бюлетини

24 часа без сън, храна и вода - така хората от секционните комисии описват ситуацията след избори 2021. Студът и снегът допълнително изнервиха чакащите. 

В София предаването на бюлетини в зала "Арена Армеец" приключи малко преди 19.00 ч.  Над 90 % от изборните протоколи там са били сгрешени. Затова хората чакаха с часове. Имаше и припаднали.

За членовете на секционните комисии в Пловдив изборният ден продължи повече от 37 часа. Над 800 души се оказаха затворени в една от палатите на панаира.

„Кажете ми колко дни трябва да стоим тук без вода и храна в това помещение, където няма никакво разстояние между хората, за да можем да си предадем коректно материалите”, пита един от чакащите.

„Гладни сме, жадни сме. Хората лежат на земята, върху чувалите един върху друг.  Просто е някакъв кошмар”, каза друг член на секционна комисия.

Малко след 02.00 ч. жена, чакаща реда си, колабира от преумора. Преди това авария остави палатата без ток за един час.  На сутринта напрежението се повиши още повече.

„Просто всичките тези хора искат само едно единствено нещо - да напуснат тази палата с цената на това да изсипем абсолютно всички бюлетини и да ги запалим”, казаха чакащите.

Слух, че вече има изоставени чували с изборни книжа, а полицията ги издирва, допълнително нажежи страстите, докато не се появи уточнението.

„Става въпрос за  дезинформация. Няма такова нещо”, каза Илиан Иванов, председател на 16 РИК- Пловдив.

От Районната комисия обясниха, че са работили цяла нощ, но обработката става бавно заради сгрешени протоколи.

ЧАСОВЕ СЛЕД ИЗБОРИТЕ: Продължава предаването на бюлетини в "Арена Армеец"

В Кърджали въпреки че има буферни зони, хората се оплакаха от лоша организация. Някои се заканиха, че повече няма да се включат в изборния процес.

В Бургас десетки автобуси чакаха цяла нощ на Морската гара. „Без ядене, без пиене, на студено. Това не е човешко”, оплакаха се хората, чакащи в автобусите.

 

 

ЦИК: ГЕРБ водят, следвани от "Има такъв народ"

Проблеми имаше и във Варна, където също се е наложила намесата на медици заради припаднали хора.

Над 150 председатели и секретари на комисии от Горна Оряховица отказаха да чакат пред РИК. „Искаме да оставим чувалите тук, да бъдат пазени отговорно и когато могат да ни приемат, да ни извикат”, заявиха те.

Какви са възможните конфигурации за съставяне на кабинет според социолозите?

Пет пъти тази нощ се е наложило да бъде викана линейка в Хасково, където членовете на комисии са отказали да чакат навън и са влезли на куп в спортната зала, където е разположена районната комисия.

Към 19.00 ч. в понеделник предаването на изборните книжа в зала "Дружба" почти приключи. Над половината протоколи в града са били сгрешени. 

В Стара Загора бяха опънати и военни палатки, които да подслонят изборните комисии. Въпреки това 1 500 души се оказаха на открито под дъжда.

„Никаква организация, стоим на студа като кучета. Да не говорим, че не се спазват мерките срещу коронавируса”, споделиха част от хората.

Заради падането на температурите сутринта бе разпоредено хората да се качат по автобусите. Чакането продължи, а на изпотените стъкла хората изписваха думата SOS.

„Не е нормално цял ден да дезинфекцираме помещенията в избирателните секции, а в един момент да сме натъпкани без грам кислород в автобус”, споделиха хората.

От РИК в Стара Загора заявиха, че една от причините за забавянето са сбъркани протоколи при предаването им.

Репортер: Димитър Иванов, Георги Манев, Даниела Пехливанова, Ивомира Пехливанова

Изпълнителното бюро на БСП подаде оставка, Нинова – не

Слави Трифонов със симптоми на COVID-19