Стигна се и до напрежение, 4 са сигналите до Спешна помощ

В зала „Арена Армеец” все още продължава предаването и отчитането на бюлетините. По информация на NOVA отчетени са 1/3 от предадените протоколи. В над 90% от обработените книжа има грешки. Чакащите получават храна и напитки. Въпреки това около 70% от секциите вече са успели да се отчетат пред районните комисии и по всичко изглежда, че срокът от 48 часа ще бъде спазен. 

Започна обработването на изборните протоколи

В ранните часове линейка с включени светлини пред залата доведе до смут. Тя си тръгна празна. Членовете на избирателни комисии не са подавали сигнал до Спешна помощ. Те обаче съобщиха за друг инцидент - жена е паднала по стълбите, но веднага й е оказана първа помощ и не се е наложило да бъде отведена от медиците.

 

 

Общо 4 са сигналите, подавани до Спешна помощ в София от "Арена Армеец". Три от тях са от през нощта, а един сутринта. И в четирите случая става дума за колабирали. На място спешните медици да указали първа помощ на хората. Не се е наложило да бъдат карани в болница. Само в един от случаите мъжът, за който бил подаден сигнал, вече си бил тръгнал, съобщават от Спешна помощ за NOVA.

 

 

А самият протокол затрудни членовете на избирателните комисии, което доведе до чакане от час и половина – два. Чакането нажежи обстановката, градусът беше покачен и след появата на Мая Манолова малко след полунощ. Тя е получила сигнали за манипулиране на протоколите в залата, но и тази ситуация бързо беше овладяна.

Мая Манолова: Готви се похищение на вота

„Ние не подправяме и не преправаме гласовете на българските граждани. Резултатът от  вота е такъв, какъвто те са го дали. Нашата работа е да обобщим резултата, който вече е определен. Това се случва в нашата Районна избирателна комисия”, каза Полина Витанова от 29 РИК.

 

 

Тя обясни, че в „Арена Армеец” е влязъл представител на партията на Мая Манолова, след това е влязъл застъпник от коалицията. Съгласно решение на ЦИК и Изборния кодекс наблюдатели могат да присъстват на преброяването, но не и Манолова.

Относно забавяне при преброяването на протоколите заради тяхната сложност, Витанова смята, че очаквания й са се оправдали в голяма степен.

Продължава предаването на бюлетини в "Арена Армеец" (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

 

„Над 90% от протоколите са със сборни грешки. Сложното разпределение на преференциите оказа своето влияние. Също така многото числа, непоследователното вписване и сборуването им също доведе до сборни грешки. За да се прегледат резултатите и да се отстранят тези грешки, това отнема не по-малко от 45 минути. След това отново се връщат в изчислителния пунктове, отново трябва да изчакат, за да се прегледат от член на РИК и чак тогава да се прегледат и предадат”, каза още тя.

 

 

Репортери: Георги Георгиев, Ивомира Пехливанова, Даниела Пехливанова

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ ВОТ ЧЕТЕТЕ ТУК