В зала "Арена Армеец" се очаква да пристигнат над 3300 членове на секционни комисии

Започна обработването на изборните протоколи. В зала "Арена Армеец" в София се очаква да пристигнат над 3300 членове на секционни комисии.

Първите бусове от училищните секции вече пристигнаха. Всички членове на комисии трябва да носят попълнен протокол със сумирани данни от хартиените бюлетини и от машинния вот, касовата бележка от машината и двете флашки с информацията от машинното устройство.

 

Към момента предаването, въвеждането на данните и прегледът им от член на РИК отнема около половин час на секция. 

Вече се обработени около 30 протоколи от мобилните урни. 

Част от членовете на секционните комисии обаче споделиха, че се е стигнало до забавяне.
„Веднага след края на изборния ден попълних протокола си. Започна обаче едно страшно забавяне. Не ни даваха да тръгнем без разрешение. Чакахме още 40-50 минути в района на училището. След това ни качиха в в такситата. Придвижвахме се с тях – всяка секция в отделно. Правихме много спирки по пътя, защото се оказа, че залата не е готова за нас. Правихме по 20-30 минути почивки на Околовръстното в такситата. Имаше поток от 6-7 таксита. Патрулката ни придружаваше”, разказа Катрин.

„Близо 2 часа след като бяхме готови, ни приеха в „Арена Армеец”, допълни тя.

 

 

В ОИК в Пловдив вече започнаха да пристигат първите членовете на секционните избирателни комисии. Над 100 автобуса и маршрутки ще извозват хората.

„Всички ще носят маски през цялото време и ще бъдат на разстояние. Обученията бяха изцяло онлайн. Малка част от членовете на секционните комисии обаче се включиха в тях. Допускам, че е възможно да има грешки при пренасянето на числовите данни от разписките от машинното гласуване в секционния протокол”, обясни председателят на ОИК Илиан Иванов.

 

 

В Бургас в спортната зала „Бойчо Брънзов” Районната избирателна комисия започна да приема чували с бюлетини малко след 20.30 ч.

 

 

Във Велико Търново броенето на бюлетини ще бъде по-сложно заради днешния проблем с машинното гласуване.  

 

 

Висока избирателна активност отчитат в Монтана – близо 50%. Над 50 са сигналите, свързани с вота. Заведено е едно бързо производство.

Предаването на изборните книжа ще става в театъра в Монтана. Очакват се общо 302 избирателни комисии. От един вход ще влизат от друг ще излизат, има осигурени маски, ръкавици, дезинфектанти.

В Стара Загора членовете от 504-те секционни комисии ще предават протоколите си в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ . Първите документи, които пристигнаха, бяха от двете секции в затвора.

Около 1500 души се очаква да пристигнат и да предадат протоколите си. Първото, което правят членовете на секционните избирателни комисии, е да оставят принтерите си, за да биват дезинфекцирани. След това те отиват към мястото, където очакват своя ред. Документите ще се обработват на общо на 15 места с компютри, като предвиденото време за това се очаква да е около 20 минути за всеки протокол

Пред сградата, в античния резерват Августа Траяна са разположени и две огромни военни палатки. Ако има струпване на хора, се очаква членовете на СИК да бъдат настанени там.

Малко след полунощ 94 от представителите на секционните избирателни комисии са упели да влязат, но по информация на NOVA едва около 20 от протоколите са обработени. Причината е, че има доста грешки при подаването на самите документи.

„Няма никаква организация. Стоим и чакам навън в това студено време”, коментира една от чакащите.

 

Във Варна над 50 % от гласоподавателите са дали своя глас. 

Репортери: Благой Бекриев, Георги Георгиев, Биляна Борисова, Ивомира Пехливанова, Георги Манев, Емил Дамянов

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ ВОТ ЧЕТЕТЕ ТУК