Днес отбелязваме Деня на здравния работник

С минута мълчание и вой на сирени лекари в цялата страна почетоха паметта на медиците, загубили живота си по време на пандемията.  На днешния, празничен за медиците 7-ми април, в COVID-отделенията остават над 10 хиляди пациенти с коронавирус. А новите заразени у нас са над 22 процента от направените тестове.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Тази година, световният ден на здравето, който се празнува днес, минава под сянката на пандемията. Само у нас над 120 медици загубиха живота си, докато спасяват други. За тях днес лекарите от Военно медицинска академия и колегите им от цялата страна поднесоха венци и отдадоха минута мълчание.

Година след пандемията, няма лекар, който да не е загубил свой колега.  Въпреки загубите, отказалите се от професията се броят на пръсти - не ги спират нито двойните смени, нито месеците натрупана умора, нито смъртта, която всеки ден витае около тях: 

"Имат с какво да се гордеят през изминалата година. През изминалата година никой от тях не се огъна пред едно много голямо бреме", заяви проф. Николай Габровски от "Пирогов".

„Използвам да благодаря на колегите, които денонощно намират в себе си мотивация, за да връщат хората по домовете им, оздравели”, каза управителят на УМБАЛ „Дева Мария” в Бургас д-р Христо Якимов.

133 медицински лица у нас загубиха битката с коронавируса. Сред тях 70 лекари, 29 медицински сестри, както и санитари, фелдшери и шофьори на линейки.

„142-ва са медицинските чинове, които са загинали през годините. А сега, само за 1-на година, загубихме 120 човека, което е изключително разтърсващо за мен…Поклон пред саможертвата на тези колеги!”, каза директорът на ВМА ген.майор Венцислав Мутафчийски.

Военно-медицинска академия се оказва една от малкото в страната, в която няма нито един починал медик. Срещаме Кристиан Чечев в най-рисковата клиника на болницата – Инфекциозна. Костюмът и маската са задължителна част от облеклото му, тъй като след входната врата е срещата му с болните с коронавирус.

ДЕН НА ТРАУР: Белица почита паметта на двамата починали лекари

„Случаите, които няма да забравя, са на двама пациенти, които бяха най-дълго тук – единия 44 дни, другия 55 дни, при тях беше борба на живот и смърт. От една страна сме ние, които опитваме да ги задържим, от другата страна е болестта, която се опитва с коварните си похвати да ги тегли към другата страна на живота. Те успяха да се справят”, разказва той.

 

 

Не само медиците обаче помнят загиналите си колеги. Цяло село Краище още скърби за  съпрузите Муса Вакльов, Ава Вакльова и техният син Емил Вакльов - и тримата медици. И тримата загинали от коронавирус. И тримата лекували пациенти до последно. За тримата ще си спомнят и бъдещите поколения – заради добрината на семейството, местните кръстиха цяла улица на тях. Сега, на болните в селото помага медицинската сестра, работила 30 години със загиналите медици. 

А на фона на професионалния празник на медиците, ситуацията в болниците остава тежка - общо 10 355 души са настанени в COVID-отделенията на страната, като 755 от тях са в тежко състояние. А новите положителни проби днес са 4004. Оздравелите са 2759, а починалите за  последното едно денонощие са 132-ма.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК