Трайното затваряне вкъщи отключва различни хранителни зависимости

Бум на хранителни зависимости по време на пандемия! Предупреждението е на британски учени, които откриват негативния ефект от трайното затваряне вкъщи. Може ли да се стигне до ударна промяна в теглото и кои са най-засегнати? Това провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

ХРАНИТЕЛНИ АНТИДВОЙКИ: Не яжте тези продукти заедно!

Пътят към спортната зала става все по-труден по време на пандемия. Не само заради ограничителните мерки, но и заради новите навици, които изолацията формира. Трайното затваряне вкъщи отключва различни хранителни зависимости - от ударно трупане на килограми до другата крайност - анорексия и булимия. Така броят на тези състояния още повече расте, въпреки че и преди коронавируса  над 30% от населението на Европа беше жертва на хранителни зависимости.

Според данните средно всеки е добавил 4 кг в локдауна. А най-засегнати са мъжете и децата. Месеци изолация, стрес и затваряне. Промяната в емоциите бързо води и до промяна във всекидневните навиците за Анастасия.

Защо изпитваме глад за сладко?

„Бях много стресирана, храненето ми тотално се обърка, стоенето вкъщи доведе до едно емоционално хранене. Лично аз се хранех много повече и много по-„мръсно” така да се каже”, споделя тя.

Промяната в навиците се пренася и на кантара. По-лошото - и върху тонуса и здравето на Анастасия.

„Качих три кг за кратко, което не беше най-голямата драма. По-голямата драма беше, че самият организъм започват по съвсем друг начин да действа – метаболизмът ми се забавя, станах ленива, започнах да губя интерес към тренировките”, разказва тя.

Защо мозъкът ни помни къде се намира вредната храна?

За много като Анастасия заместител на ежедневните навици се превръща храната. А това бързо води до опасни зависимости към всичко, което слагаме на трапезата, категорични са експертите по хранене. 

„Ако някога сме говорили за емоционално хранене, сега вече то е абсолютен факт при всеки един от нас – защото малко или много храната компенсира емоциите, които не изпитваме от това, че сме затворени повече в къщи, социалните ни контакти са ограничени. Не е случайно, че по време на пандемията ставаме свидетели, че по стените на много хора в социалните мрежи е пълно с рецепти, снимане на храна – това преобладава в нашия живот”, обясни диетологът Ипократис Пападимитракос.

Как да преборим вечерния глад за сладко

„Ние с храната сме в едно определено отношение. По същия начин, както сме в любовни или други отношения с близки и приятели – по същия начин ние сме в отношения и с храната. Т.е. когато ни липсват емоции от социален характер, ние компенсираме с храната. И това води до едни крайности, които водят до нежелани последици”, добави Камелия Буюклиева.

Резултатът - ударно трупане на килограми при едни и рязко сваляне на теглото – при други. При всички обаче – хранителните зависимости се превръщат в диагноза.

Как да се преборим със зависимостите - гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.