Вижте до какъв извод са стигнали учени от Нидерландия

Когато през нощта неудържима сила ни изтласка от леглото и буквално със затворени очи ни води до хладилника, какво взимаме най-често? Не, не бутилка айрян или някакъв нискокалоричен плодов десерт, а парче наденица или шоколад, отбелязва Би Би Си. Не се укорявайте обаче сутрин, когато осъзнаете целия ужас от нощното нападение в кухнята. Фактът, че сте били привлечени от мазното, сладкото и висококалоричното, не е по ваша вина. Случва се заради присъщата ви система за оптимизиране на търсенето на храна. Това е цялата ви пространствена памет, която в хода на еволюцията се е научила да намира най-краткия път до най-калоричните (и вредни от днешна гледна точка) храни.

Пет ястия, които всяка българка трябва да може да готви

В дивата природа точно това правят всички животни, защото тяхната задача е да получат максимално количество калории с минимален разход на енергия. Но в крайна сметка ние имаме ясна представа за това какво е полезно и какво - вредно, не е нужно да мислим за ежедневното си оцеляване.В такъв случай и ние ли сме водени от животински инстинкт?

Ново проучване на група учени от университета Вагенинген в Нидерландия (докладът им е публикуван в Scientific Reports) показва, че имаме когнитивна система за оптимизиране на търсенето на храна с най-нисък енергоразход, предава БГНЕС.

По време на експериментите участниците трябвало да се придвижват из лабиринт, миришейки и вкусвайки 16 различни храни, сладки и солени, ниско- и висококалорични. След това били помолени да възпроизведат маршрута. Оказва се, че всички те средно с 30% по-добре запомнят пътя към нездравословната храна. Освен това, когато трябва да се ориентират само по миризма, участниците изненадващо точно намират най-калоричните продукти.

Учените обясняват това с факта, че миризмата и паметта са тясно свързани в мозъка ни и тази връзка е наследена от животните, въпреки че човешкото обоняние е много по-слабо.

Възможно е човешката памет да се е формирала и под влиянието на постоянната нужда от търсене на храна. А способността да се запомнят добре местата за намиране на висококалорични храни има огромни ползи за оцеляването. Но онова, което е било спасение за нашите далечни предци, се е превърнало в истинско проклятие за нас.

Топлата напитка, с която да преборим всички вируси

Специалисти обясняват защо пицата води до пристрастяване

Готварско шоу показва премеждията на Селена Гомес в кухнята

Топ готвач с рецепти за всички - историята на шеф Рамзи

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.