По-рано днес беше съобщено за 6 случая на тромбоза

Нова спънка във ваксинацията по цял свят - Съединените щати спират временно ваксината на „Джонсън и Джонсън”. След решението самата фирма обяви, че ще забави засега и доставките за Европа. България очакваше първата доза от 40 хиляди такива ваксини до няколко дни.

„Ню Йорк таймс“: САЩ спира временно ваксината на „Янсен“

В официалното становище на „Джонсън и  Джонсън” се казва, че фирмата е решила да „забави разпространението" на ваксината си в европейските страни, за да проучи информацията за възможна връзка с образуването на тромби в някои пациенти. Решението е било взето след препоръката на американските регулатори "да се наложи пауза" при имунизациите заради възможни странични ефекти.

Става дума  за 6 случая на тромбоза след ваксинация - всички са настъпили при жени на възраст между 18 и 48 години, а симптомите са се появили от 6 до 13 дни след ваксинацията. Една от жените е починала, а друга е хоспитализирана в критично състояние.

Тепърва предстои да се установи дали има действителна връзка между докладваните случаи и ваксината на „Джонсън и Джонсън”. Междувременно Европейската агенция по лекарствата излезе с позиция, че също започва свое проучване.  

На 16 април в страната ни се очакваха първите доставки от препарата. „Обезпокоени сме от днешните съобщения, които получаваме от Америка. До края на деня очакваме да имаме официално становище на Европейската агенция по лекарствата, как ще процедираме с този проблем, който е на дневен ред”, заяви здравният министър Костадин Ангелов.

"Джонсън и Джонсън" отлага доставките на своята ваксина за Европа

До момента в Съединените щати са приложени близо 7 милиона дози от ваксината. Всички шест случая на образуване на рядък тип кръвен съсирек са настъпили в първите дни след имунизацията. Въпреки това учени зад Океана са категорични - вероятността за сериозно усложнение е едно на милион и не е причина за отказ от ваксинация.

„Когато пресичате улицата всеки ден, има много по-голяма вероятност да ви прегази кола. Не трябва да изпадате в паника, просто следете за странични ефекти в рамките на две до три седмици след поставянето на ваксината на „Джонсън и Джонсън” и при задух, болка в краката или главоболие - уведомете лекаря си”, казва Карлос Дел Рио - декан на Медицинския факултет на „Емори".

Какво трябва да знаем за ваксината на „Джонсън и Джонсън”

Един от водещите ни хематолози - д-р Чавдар Ботев, твърди, че ваксината на „Джонсън и Джонсън” е най-добрата до момента от всички одобрени по отношение на защита срещу новите щамове.

„Реакцията към британския и южноафриканския вариант като покритие е най-голяма. Т.е. нейното покритие е около 60-70% за тези два щама. Това е най-доброто нещо, което имаме за момента”, коментира той.

 

 

Минимални рискове от усложнения имало при всички видове ваксини - не само при векторните препарати на „АстраЗенека” и „Янсен”, но и при РНК ваксините.

„При „Пфайзер” и „Модерна” това са тип анафилактични реакции, които се наблюдават непосредствено след поставянето. Много от хората вече пият по няколко лекарства и никой не знае какво ще бъде взаимодействието между ваксините”, казва още д-р Чавдар Ботев.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК