Вчера тя беше разрешена за употреба в ЕС

Европейската агенция за лекарствата вчера даде зелена светлина за използване на ваксината на американската компания „Джонсън и Джонсън” („Янсен”) в ЕС. Ето какво трябва да знаем за нея.

Практичност

Ваксината има няколко логистични предимства. Тя се поставя само в една доза, за разлика от ваксините на Pfizer, Moderna и AstraZeneca, които се поставят в две дози в интервал от няколко седмици.

Евроагенцията по лекарствата одобри четвърта ваксина срещу COVID-19

Освен това ваксината на „Джонсън и Джонсън” може да бъде съхранявана в продължение на три месеца в обикновен хладилник, което улеснява нейната дистрибуция.

Каква ефикасност има?

Ефикасността на ваксината беше тествана по време на клинични изследвания върху около 40 000 души на възраст на и над 18 години в няколко страни, по-специално САЩ, Мексико, Бразилия, Южна Африка. Около половината от тях получиха ваксината, а останалите - плацебо. После двете групи бяха съпоставени.

Ваксината се оказа ефикасна на 85 процента за възпрепятстване на тежки форми на COVID-19 - ключов показател, който означава предотвратяване на хоспитализация и смъртни случаи. Нито един ваксиниран не е починал от коронавирус по време на клиничните проучвания. За сравнение има седем смъртни случая на хора, получили плацебо.

Еврокомисията очаква удвояване на ваксините след март

Ваксината освен това е ефикасна на 66 процента, когато става дума за предотвратяване на умерени до сериозни форми на заболяването. Това е средностатистическата ефикасност. В отделните страни тя варира - от 72 процента в САЩ до 64 процента за Южна Африка, където вариант на вируса (В.1.351) бе вече доминиращ в страната в момента на клиничните изследвания, според данните, анализирани от Европейската агенция по лекарствата.

А каква ефикасността по отношение на другите ваксини?

Резултатът от 66 процента не може да бъде напълно сравняван с около 95-те процента ефикасност, наблюдавана при ваксините на Pfizer и Moderna, предупреждават експертите. На практика клиничните изследвания на тези две ваксини бяха извършени, докато вариантите, по-специално южноафриканският, все още не бяха разпространени.

Какви са страничните ефекти?

Най-често наблюдаваните странични ефекти по време на клиничните проучвания са болка на мястото на инжектирането, главоболие, умора и мускулни болки.

Канада разреши използването на ваксината на „Джонсън и Джонсън”

В Южна Африка бе установен най-малко един случай на анафилаксия - сериозна алергична реакция, съобщава компанията.

Подобни реакции, които са много редки, бяха предизвикани също и от инжекции с ваксините на Moderna и Pfizer.

Каква е технологията?

Препаратът на „Джонсън и Джонсън” е ваксина с вирусен вектор. Тя използва като основа друг по-малко вирулентен вирус, трансформиран, така че да може към него да се добавят генетични инструкции на част от вируса, отговорен за COVID-19. Веднъж попаднал в клетките, типичен за SARS-CoV-2 протеин се произвежда, като инструктира имунната система да го разпознае.

САЩ одобри ваксината на Johnson & Johnson

Къде е разрешена ваксината извън ЕС?

Ваксината на „Джонсън и Джонсън” е разрешена за спешна употреба в САЩ от края на февруари. Тя беше разрешена и в Канада от началото на март. Преди това Южна Африка също започна да я прилага.

Допълнителни изпитвания

Фармацевтичната компания обяви, че изследва ефекта от две дози, вместо от една единствена - върху имунната защита.

Някои учени изразиха резерви към ефекта от допълнителна доза заради техниката, използвана за тази ваксина - имунната система може да разпознае не толкова вирулентния вирус „транспортно средство”, инжектиран за втори път и да го елиминира, преди той да е започнал да действа.

„Джонсън и Джонсън” също така обяви, че започва скоро изпитвания при тийнейджъри, а после при деца, както и при бременни жени.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА