Министърът на здравеопазването в оставка даде пресконференция

„Взехме 5 решения относно поставянето на ваксината на AstraZeneca. Първо, тя няма да се прилага при жени под 60 години с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения. Второ, всички лица, получили първа доза от AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани реакции, могат да се имунизират с втора доза. Трето, лицата които са ваксинирани с първа доза на AstraZeneca и не желаят да получат втора доза от нея, могат да получат доза от Pfizer/BioNTech не по-рано от 84 дни след първата доза на AstraZeneca. Четвърто, при лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксината с двудозов режим на имунизация, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. Пето, преболедували от коронавирус могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата”. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов по време на брифинг в понеделник.

Отново повече излекувани от новозаразени с COVID-19 за ден

На въпрос има ли яснота какъв би бил резултатът от комбиниране на две различни ваксини, Ангелов заяви: „Няма такива клинични проучвания до момента. Трябва да завършим процеса на имунизацията по някакъв начин. Това е вариантът, който сме възприели”.

По думите му тези, които не желаят да сложат втора доза, няма да се считат за имунизирани и няма да получат сертификат за завършен ваксинационен цикъл.

Доц. Кунчев: Без карантина за ваксинирани и преболедували е добро решение

Относно това дали ще има ново разхлабване или затягане на мерките, доц. Кунчев заяви: „До края на предварително обявените мерки има още 10 дни. Възможни са движения и в двете посоки – да вървим по график на разхлабване или то да бъде отложено".

„Имунизирането с две различни ваксини цели получаване на един и същ имунен отговор – образуване на антитела и образуване на имунокомпетентни клетки срещу вируса, независимо каква е платформата на тази ваксина. Действително смесването на ваксини ще бъде безпрецедентна ситуация за няколко страни в Европа”, обясни проф. д-р Мариана Мурджева.

През май ще могат да се ваксинират по 50 000 души, а през юни - 55 000 души, увери професор Ангелов.

 

 

„ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ”: Какви права при пътуване ще ни дава „зеленият сертификат”

Бевърли Кокс е на 51 и от 12 години живее във великотърновското село Миндя. Поставя си първа доза на AstraZeneca преди 8 седмици, следващата предстои след по-малко от месец.

„Наясно съм с проблемите с ваксината на AstraZeneca. В крайна сметка обаче мисля, че вариантът, при който се заразяваш с вируса, е по-лош от този евентуално да развиеш някакви усложнения след имунизация”, споделя тя.

Така, ваксинацията за нея ще продължи отново със същия препарат.

„След поставянето на първата доза се чувствах така, сякаш съм била във фитнеса и съм тренирала много упорито. На следващата сутрин се усещаш скапан. Освен това усещане, нямаше никакви странични ефекти”, каза жената.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК