Вижте съветите на специалистите

Спортните обувки са едно от най-добрите оръжия, които можем да притежаваме, за да тренираме пълноценно. Нашите упражнения могат да бъдат проведени както на закрито, така и на открито, но условията са различни и изискват различни обувки – трябва да се съобразим с настилката, с метеорологичните условия, с натоварването на съответния спорт. Всичко това ще определи кои са най-подходящите за нас спортни обувки, за да се чувстваме максимално комфортно.

Какви видове спортни обувки познаваме?

В зависимост от съответния спорт, ние различаваме спортни обувки за тичане, баскетбол, футбол, тенис, фитнес, дамски кецове, маратонки и други. Всички те имат специфични характеристики, удовлетворяващи желанията на клиентите.

Някои от тях, каквито например са обувките за тенис, са създадени за да издържат на тракцията, създадена върху различните видове настилки. Подметките трябва да бъдат достатъчно широки и не особено еластични, за да имаме стабилност на ходилото при заемането на различни пози на тялото по време на игра.

От друга страна удобните ни мъжки и дамски кецове се явяват подходящ детайл в нашата ежедневна визия и, освен за тренировки, могат да бъдат част и от всекидневния ни спортно-елегантен стайлинг.

Как да различим обувките за затворени пространства от обувките за открити такива?

Обувките за затворени пространства, каквито са фитнесите и залите за тренировка, са направени много често от дишащи материали, които позволяват на ходилото да се проветрява и не създават неприятна миризма след дълготрайна тренировка. Те трябва да издържат на натоварване, но в същото време трябва и да са направени и от достатъчно еластични материали, които да заемат формата на ходилото и да създават усещане за стабилност. Често се случва настилките в залите да са изключително гладки, което означава, че спортните обувки, които изберем, трябва да създават и добра тракция, за да предпазим спортуващия от подхлъзване и евентуални наранявания.

От друга страна обувките за открити пространства често трябва да бъдат съобразени с метеорологичните условия навън – дали ще вали или ще пече слънце понякога е определящо за това кои обувки ще обуем. Често спортните обувки се използват за тичане, футбол и баскетбол на открито. Освен, че трябва да са произведени от непромукаеми материали, които да запазят ходилата ни сухи, те също трябва лесно да се поддават на промяна във формата, за да не създават дискомфорт на ходилото при движение. Важно е да знаем, че тук подметката също ще бъде различна, тъй като настилката е доста по-грапава, и съпротивлението, което се създава, трябва да бъде достатъчно, за да предпази спортуващия от евентуални травми, които биха били дори още по-тежки.

Разнообразието от спортни обувки може да ни накара дълго да избираме, защото трябва да се съобразяваме с прекалено много детайли от ежедневието ни. В крайна сметка най-важна е нашата сигурност, затова си заслужава да отделим малко повече време в проучаване на плюсовете и минусите на всеки един модел. Каквито и спортни обувки да изберете, мислете първо за вашето здраве.