Той подчерта, че двете смени в МВР са на хора в пенсионна възраст

„В българските министерства масови чистки няма. Има хора от бившето управление – бивш зам.-министър беше назначен за министър, зам.-министри остават. Мнозина ще си отидат и това е разбираемо, тъй като е ясно, че става въпрос за съвършено различен стил на политика, модел, цели”, заяви председателят на Стратегическия съвет при президента Александър Маринов  в ефира на „Здравей, България”.

Първо заседание на служебния кабинет и редица рокади във властта (ОБЗОР)

Относно уволнението на шефката на Агенцията по инвестициите Маринов заяви, че не знае дали то е било показно и грубо, но моментът не бил подходящ за излишна куртоазия.

„Нека да ви дам пример какво според мен значи чистка – преди години в Грузия за 24 часа беше уволнен и преназначен частично целия състав на МВР. Разбира се, тогава имаше причини и препоръки заради огромната корупция. В България масови чистки няма. Има хора от бившето управление – бивш зам.-министър беше назначен за министър, зам.-министри остават. Мнозина ще си отидат и това е разбираемо, тъй като е ясно, че става въпрос за съвършено различен стил на политика, модел, цели. На повечето места, когато става въпрос за ръководни позиции, се изхожда от конкретни професионални аргументи, свързани с постиганите резултати. Така е в МВР, така е и на други места, въпреки, че се търсят разни измислени обяснения защо е отстранен този и онзи”, каза Маринов.

Първо уволнение в МВР

Според него има достатъчно данни за нередности в МВР и на тази база има основание за задаване на въпроси към бившия директор на Инспектората. Той подчерта, че двете смени във вътрешното министерство са на хора, които са в пенсионна възраст.

„Когато става въпрос за администрация, понятието „лична лоялност” е неправилно. Единственият критерии е професионализъм и постигнати резултати. Знаем много добре, че на много места в страната са допускани много сериозни пропуски и трябва да се носи сериозна отговорност”, смята Маринов.

Христо Проданов: Грозно прогонване трябва да има, но трябват и професионалисти

Голяма част от политическите партии прибягват към купуване на гласове, заяви съветникът на президента. Той сподели, че са получавани много сигнали за осигуряван чадър от полицията за купуване и продаване на гласове. Маринов добави, че има примери, но не може да ги изнесе в медийното пространство.

"По-голямата част, не всички, но по-голямата част са се изкушавали да прибягват до такива средства. Наистина да се обяви война на нечестността в изборите, т.е. на купения вот – това ще доведе, според мен, до сериозно отражение, тъй като няма защо да се заблуждаваме.Тежестта на контролирания вот е голяма. Различните изследватели, експерти го изчисляват по различен начин, но повечето оценки се въртят около 300 000 гласа", обясни той.

 

 

"Президентът не е любител на демонстрациите и ефектните жестове. Вярно е, че от гледна точка на професионалния бекграунд има голямо многообразие. Но не това е било водещото съображение. Изначало идеята беше да бъдат поставени ясни цели и да се разчита на качествата и опита да се постигнат. Оказа се, че когато се формулират такива ясни и конкретни цели, те могат да бъдат осъществявани от хора с различни политически или идейни възгледи, но способни да се обединят. Тук можем да търсим знак или поука, че това не е невъзможно и в един редовен парламент", смята Маринов относно служебния кабинет, назначен от президента.