Във Великобритания днес отварят врати закритите части на ресторантите, музеите и хотелите

Изправена пред изпълнен с очаквания летен сезон, Европа продължава бавното разхлабване на ограниченията срещу COVID-19

Във Великобритания днес отварят врати закритите помещения на ресторантите, музеите, хотелите, театрите и концертните зали. Възобновяват се и пътуванията.

Остава обаче притеснението от индийския вариант на коронавируса, като заразените с него британци са се увеличили повече от двойно за една седмица.

Италия облекчава правилата за пътуване

В Южна Европа също продължава отварянето в началото на летния сезон. След Гърция и Италия, Португалия отваря от днес вратите си за почти всички европейски туристи.

„От утре очакваме много клиенти от Англия. Британците са редовни посетители. Имаме някои притеснения. Хората там са ваксинирани и има опасност да дойдат тук и да не спазват мерките. А тук повечето хора не са ваксинирани”, каза Мариса Виера, управител на ресторант в Албуфейра.

Плажовете в Испания се изпълниха до краен предел в първия уикенд след края на локдауна. Хиляди се стекоха в курортните градове, като спазването на дистанция изглеждаше доста трудно.

Край на локдауна в Турция - начало на "контролирана нормалност"

В 05.00 ч. днес Турция сложи край на локдауна, който беше в сила от 29 април. До 1 юни предстои етап на постепенна нормализация. Задължително остава носенето на маска от всички, а също и спазването на физическа дистанция. В сила остава и вечерният час, но вместо в 19.00 ч. както досега, ще започва в 21.00 ч. Младежите на възраст под 18 години и ваксинираните с две дози над 65 години вече ще могат да излизат свободно. Възстановяват се междуградските пътувания със самолет, влак и автобус, без да се изисква специално разрешение.

Италия отмени изискването за карантина, свързана с коронавируса, за пътници от Европейския съюз, Великобритания и Израел. Миналата седмица страната обяви, че разхлабва изискването си за карантина заради COVID-19 за пътници от ЕС, Великобритания и Израел в опит да даде тласък на тежко засегнатия от пандемията туристически сектор.

Разхлабват COVID-мерките в Австрия

Разхлабване на COVID-мерките и в Австрия. От 16 май 2021 г. властите премахват забраната за излизане между 20:00 ч. и 6:00 ч., както и ограниченията за срещи на открито на хора, които не са от близкия роднински кръг (братя, сестри, деца, родители, семейни партньори).

Режимът за влизане на български граждани в Австрия остава непроменен. От МВнР припомнят, че сънародниците ни, пътуващи за Австрия, могат да влизат в страната с документ за бърз антигенен тест, направен в рамките на 48 часа, или за PCR тест, направено не по-късно от 72 часа преди пътуването.

Пътуващите трябва декларират, че ще бъдат в 10-дневна карантина, с възможност за съкращаване след извършване на втори тест (PCR или антигенен) след 5-ия ден от влизането в страната. Денят на пристигане в Австрия се брои като ден „0“.