Присъдата може да бъде обжалвана в 14-дневен срок

Три години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок постанови Окръжният съд на Добрич на Живко Иванов, обвинен в причиняването на смърт и средна телесна повреда на две от внучетата си. 

Съдът прекрати делото за отровеното в Кардам дете, върна го на прокуратурата

Деветгодишното дете от Кардам почина на 27 декември 2019 година, а две от сестрите му бяха настанени за лечение в болница във Варна, след като получиха тежки натравяния от отрова за дребни гризачи. 

След нещастния инцидент майката на останалите пет деца в семейството ги напусна, а попечителство над тях получиха техните баба и дядо. 

Дядото на децата направи пълни самопризнания пред съдебния състав в залата и се съгласи със събраните доказателства по време на досъдебното производство. 

5-годишно дете с опасност за живота след поглъщане на сода каустик

Делото се води по съкратената процедура, с което предвиденото наказание от закона следва да се намали с 1/3. Прокуратурата поиска присъда от 2 години и осем месеца условно лишаване от свобода, тъй като майката на децата е в неизвестност, а бащата изтърпява ефективна присъда до края на 2023 година.

Наблюдаващият прокурор по делото припомни, че един от основните принципи на правото е запазването на интересите на децата. След едночасово съвещание съдебният състав обяви присъдата си от 3 години условно лишаване от свобода на дядото на децата, поставил и укрил отровата в дома си. 

Присъдата може да бъде обжалвана в 14-дневен срок. 

Обвиниха дядото на детето от Кардам, убито от отрова за гризачи

Източник: БНР