Според него ветото ще падне когато започнат да изпълнява договора за добросъседство

България няма да прави отстъпки на Северна Македония по пътя й към Европейския съюз. Това обяви външният министър Светлан Стоев след среща с европейския комисар по разширяването Оливер Вархейли.

Тонът между България и Северна Македония се втвърди в края на миналата година. Тогава македонският премиер Зоран Заев се появи в ефира на местна телевизия и коментира току-що наложеното вето над страната му за преговори с Общността. 

„Водещ провокира президента като го попита "Да покажем среден пръст на българите?", а Заев отвърна "Това е най-лесното, ако искаме да направим същото като нашите предшественици. Повярвайте ми, най-лесно е да покажем среден пръст. Имам цялото право на света след всичко, което сме направили“.

Месеци след тези думи, в опит да затопли отношенията между двете държави, у нас пристигна европейска делегация. 

„Ние сме тук заедно с България да решим какви ще бъдат следващите стъпки. Ние сме на много важен кръстопът“, обяви Вархели.

От своя страна Стоев сподели: "За нас от ключово значение остава  поддържането на добросъседски отношения и получаване на необходимите гаранции за изпълнение на договора за добросъседство от 2017 година“.

Посланикът ни в Скопие: Отворени сме за открит и прагматичен диалог със Северна Македония

Според българското правителство изчистването на учебниците по история от неверни трактовки е основно условие пред Македония по пътя към Европа. Резултатът от над 10 заседания на комисията по исторически въпроси обаче е спорен. 

Въпреки това България е готова отново да подаде ръка.

„Изразявам готовност да проведа среща и с министър Буяр Османи и да обсъдим съвместно инициативи, които да бъдат реализирани в периода на служебното правителство“, каза Стоев.

Визитата на европейската делегация у нас завърши в Министерския съвет, където гостите бяха посрещнати от премиера Стефан Янев.  

Според него ветото над западната ни съседка ще падне тогава, когато македонското правителство започне да изпълнява договора за добросъседство.