Министърът коментира и отношенията със Северна Македония

Като „въздушно пиратство” - така квалифицира приземяването на пътническия самолет в Минск служебният министър на външните работи Светлан Стоев. Той категорично заяви, че на борда не е имало български гражданин, каквато информация се появи по-рано. 

„За първи път се случва такова нещо. Това е въздушно пиратство, за което аз не знам дали си даваме сметка до какви измерения може да стигне”, посочи той. 

Освен принудителното кацане на самолета, според Стоев, се повдига и въпросът за личните данни на пътниците.

„Как се получават тези лични данни, по какъв начин се предоставят на съответните служби, кой има право да разполага с тях и съответно, ако това се превърне в практика, ние сме изправени пред нови предизвикателства във въздушния транспорт”, допълни министърът.

Докъде ще стигне напрежението между София и Скопие?

На пресконференция днес Стоев представи екипа и приоритетите на кабинета си. Веруюто по време на работата, обясни той, ще бъде приемственост и характерната за дипломацията предвидимост на действията.

Като първи приоритет на кабинета си Стоев посочи възстановяването на доверието и активизирането по двустранна линия на диалога с Република Северна Македония.

„Това е злободневна тема. Предстои нейното обсъждане. Ние сме отворени за диалог. Това, което е необходимо, е да има е последователност, конструктивно отношение в диалога и мога да кажа, че целта е постигането на устойчиви и необратими резултати във възстановяването на доверието между двете държави”, посочи ресорният министър.

 

 

Като възможност за диалог по двустранните отношения Стоев определи делегацията за посещението на Румен Радев при Папа Франциск, в която ще присъства и президентът на Северна Македония Стево Пендаровски. Двамата лидери ще пътуват в един самолет.

Работата на министър Стоев ще бъде подпомагана от двама заместник-министри. Това са кариерният дипломат Румен Александров и Зарица Динкова.

Александров ще подпомага приоритетите в областта на договорните отношения и преговорната рамка с Република Северна Македония, процеса на разширяване на Европейския съюз и отделните политики. Той е бил зам.-външен министър и в периода 2014 - 2016 г. Наскоро се е завърнал от посланически пост в Кралство Нидерландия. 

Стоев: България няма да прави отстъпки на Северна Македония по пътя й към ЕС

За Динкова министърът обясни, че има опит в различни европейски институции, била е политически съветник в Европейския парламент. Работила е и като старши експерт в Министерството на земеделието и храните. Тя е дясната ръка на вицепремиера, който отговаря за Плана за възстановяване и устойчивост.

Началник на кабинета на Светлан Стоев ще бъде Яна Дочева, с която се познавали от 2014 година, работили са заедно.

Относно предсрочния парламентарен вот стана ясно, че към момента 17 държави са дали разрешение за провеждането на изборите на 11 юли. Общият брой на секциите ще бъде 570. В около 300 от тях ще има машинен вот.