Всички в бранша очакват по-добра година

Всички плажове по Черноморието вече са готови да посрещнат туристи с работещи спасителни постове и оборудвани медицински пунктове. Неформалният старт на сезона започна с проверки  от екипи на Министерство на туризма с малък брой работещи хотели и хладно за сезона време, информират кореспондентите на "Социална мрежа" по NOVA NEWS.

Въпреки облачното и на места дъждовно време по Черноморието, до 30 септември всчики плажове отвориха, оборудвани със спасителни екипи и медицински пунктове. Неформалния старт на сезона бе белязан с проверки на екипи от Министерството на туризма. В първия работен плажен ден бяха посетени плажовете в Свети Влас.

В готовност са плажовете в Слънчев бряг, които според изискванията за „Син флаг”, отговарящи на всички европейски, дори световни критерии и стандарти, вече посрещат посетители със специален еко бюлетин, указващ  качеството на морската вода. А цените тук са намалени.

Концесионерът на плаж в Слънчев бряг Кирил Спасов информира, че тази година цените ще са на 50%, като се надява тази година сезонът да е по-добър от миналогодишния.

Повечето консеционери, обаче, все още не са подписали анекси с Министерството на туризма, като всеки концесионер може сам да определя с колко да намали цените и дали да ги намали, тъй като освен концесионната такса, финансовите ангажименти по персоналът са големи.

Без промяна ще са цените на плажовете в Созопол, които също спечелиха преди години сертификат са „Син флаг”, а по на юг плажовете в Арапя и Оазис ще имат цени на шезлонг и чадър от 4 лв.

Някои концесионери са намалили наемите за преместваеми обекти и аткракциони, но няма намаление за наемите на търговците от уличната търговия по основните алеи на Слънчев бряг.

Стартът на пролетните пакети в някои хотели бе с леки намаления, които обаче към този момент ги няма. Въпреки че в Слънчев бряг към този момент са отворили едва десетина хотела, очакванията са поетапно да отворят и останалите.

От бранша са недоволни заради оставането на ПСР тестове на много от основните държави. Хотелиери споделят, че отменените резервации от Русия, Беларус и Украйна са не само заради политическите рестрикции, но и заради тромавата процедура по визов режим към Европа.

На старта на новия сезон остава големия проблем с търсенето на персонал, което закономерно повиши и заплащнето за работна ръка.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.