Системата беше въведена днес в 14 ч.

От днес започна издаването на новите сертификати за ваксинация срещу COVID-19. Старите могат да бъдат заменени през сайта на Националната здравно-информационна система www.his.bg. Общият брой на прегенерираните зелени цифрови сертификати надхвърли 30 000 броя за по-малко от четири часа. 

Всички сертификати за ваксинация, които се издават, са по новия образец, който е общовалиден за всички европейски държави. След леко забавяне, от късния следобед, вече е възможно да се преиздаде и старият сертификат с нова бланка, без да се изисква електронен подпис за това.

Теглим новия електронен сертификат за ваксинация

С фалстарт започна преиздаването на старите сертификати за ваксинация. Вместо обещаната разпечатка на новата бланка, излизаше съобщение, че системата ще работи чак след 14 ч. Така, документа можеха да издадат единствено оторизираните медицински лица. 

„Вече преиздадох пет сертификата. Влиза се с ЕГН-то на пациента и с моя електронен подпис, който аз въвеждам в системата”, обясни общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. 

В 14 ч. системата беше отключена, а новият сертификат можеше да се изтегли безплатно в няколко стъпки - с въвеждане на ЕГН, номер на лична карта и номера на една от поставените ваксини, които са написани на стария сертификат. За всеки, загубил документа с данните, вариант остават и медиците, които са го ваксинирали.

От днес и след ваксинация лекарите издават само от новите сертификати: „Важен е QR кодът. Не е нужен печат. Елементарно, просто и бързо става”, добави д-р Николова.

Със старта на новия туристически сезон в лекарския кабинет отчитат по-голям интерес и към сертификатите и към ваксинацията.

„Хората го използват като по-лесен начин да пътуват, защото това е по-евтиният вариант от PCR теста. Това изследване в едната и в другата посока оскъпява почивката”, каза д-р Николова.

Как да преиздадем здравния си сертификат за ваксинация в европейски формат

Пред кабинета на лекаря днес няма опашки за ваксини. Оказва се, че са решили да работят по график и да викат желаещите само в определени дни.

„Аз прозвънявам преди това всички пациенти, за да оползотворим ваксините, да не се разхищават и изхвърлят”, обясни медицинската сестра Мая Терзиева.

България е една от седемте държави в ЕС, които започнаха издаването на европейски зелен сертификат от 1 юни 2021 г., въпреки че регламентът на ЕК влиза официално в сила месец по-късно. Другите държави са Гърция, Германия, Хърватия, Дания, Полша и Чехия. Общо 13 са страните, които успяха да интегрират системите си с централизираната на ЕК.