Няма да се изисква електронен подпис

Новият формат на ваксинационния сертификат ще може да бъде изтеглен от днес от сайта на Националната здравно-информационна система - www.his.bg, в секция „Аз и моето семейство“.

Как да преиздадем здравния си сертификат за ваксинация в европейски формат

Няма да се изисква електронен подпис. Хората, които имат сертификат, но искат електронен вариант, ще го получат през същия сайт, като въведат ЕГН, номер на лична карта и националния референтен номер на една от двете ваксини, които са описани в стария документ.

Преиздаването на стария формуляр с такъв, който отговаря на европейските критерии, ще е безплатно.

Екип на NOVA тества издаването на сертификата при личния лекар д-р Гергана Николова. Към обяд издаването може да става само с електронен подпис. От Информационно обслужване заявиха за NOVA, че този проблем ще бъде отстранен до ранния следобед.

 

 

„Аз преиздадох вече 5 електронни сертификата, но с моя електронен подпис. Имаме уверение от Информационни технологии, че в най-бързи срокове системата ще заработи с отделни секции, където пациентите ще могат сами да влязат, все пак с някакви лични данни, за да може всеки да си извади каквото си пожелае, а вие да може да извадите точно вашия сертификат. Поне за момента не може да се влезе без електронен подпис”, обясни д-р Николова.