Ще има наказания за директори и квестори

Директори на училища и квестори ще носят дисциплинарна отговорност за подменени диктовки на Националното външно оценяване по български език и литература за IV клас, което се проведе на 27 май.

В пет училища в страната на учениците не е пуснат изпратеният от Министерството на образованието и науката (МОН) аудиофайл, а са диктувани съвсем други текстове. След проверка на всички 57 307 писмени работи на четвъртокласниците бяха открити около 90 теста, които съдържат диктовки с текст, различен от този в изпитния аудиофайл.

Излязоха резултатите от външното оценяване след 4 клас

Петима квестори от ОУ „Стоян Михайловски“ във Варна са с предупреждение за уволнение. Причината е, че в две от изпитните зали децата са писали отново пробната диктовка, която е била проведена през февруари тази година. 

За неосъществен контрол и допуснати нарушения със „забележка“ е наказан директорът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Старо Оряхово. С дисциплинарни наказания са и четирима членове на училищната изпитна комисия. В това училище са имали проблем с разархивирането на изпратения от МОН аудиофайл с диктовката. Без да сигнализират в министерството, те са ползвали изпратен им от друго училище аудиофайл със съвсем друг текст.

Ето отговорите на Външното оценяване по БЕЛ за 4 клас

В столичното 159-о ОУ „Васил Левски“ изпитът в една от залите е проведен с аудиодиктовка на издателство, а не с текста от МОН. Квесторът в залата е с дисциплинарно наказание „забележка“. На директора на училището е наложена финансова санкция.

Диктовката била подменена и в основното училище в село Богданица, както и в СУ „Алеко Константинов“ в Луковит. Там предстоят проверки.

В хода на оценяването на писмените работи са установени диктовки с почерк, различен от този при отговорите на другите въпроси от теста.

Над 60 хил. четвъртокласници се явяват на външно оценяване

В други случаи диктовката била раздадена на четвъртокласниците на хартиен носител и те са я преписали.

Оценката от изпита по български език и литература в IV клас служи за установяване на индивидуални пропуски и за анализи на резултатите от обучението на училищно и национално равнище.